Када је било проблема, звали су Мајка, не Насу

У недељи када је пре 50 година први човек ступио на Месец, један од седморице српских инжењера који су учествовали у том програму је у Београду. У склопу програма „Ви сте свет”, који организује америчка амбасада, Давид Вујић о свом учешћу у мисији Аполо говорио је на Машинском факултету и у центру Петница.

Ово је мали корак за човека, али велики за човечанство! Тог корака сигурно не би било без седморице Срба који су учествовали у различитим деловима мисије „Аполо 11“. Данас само један од њих може да сведочи о стварању историје.

„Имали смо занимљив и неизбежан допринос људи као што је Милојко Вучелић. Мајк је био задужен за системски инжињеринг и, што је значајније, у Наси је био задужен за свемирско лансирање. Био је познат као човек који решава проблеме, кад је било проблема звали су Мајка, не Насу. Он је имао одговоре, био је паметан и талентован. Сећате се, имали смо проблема с Аполом 13 и оне поруке: Хјустоне, имамо проблем. И кога је Хјустон звао, звали су Милојка“, рекао је Дејвид Вујић.

Дејвид Вујић је рођен и одрастао је у Америци, али није заборавио ко је.

„Мој отац је дошао из Окучана пре Првог светског рата, многи од нас који су били у овом програму били су прва генерација Срба у Америци. Било је важно мом оцу и он ми је то говорио на српском: 'Давиде, ти си рођен овде као Американац, али не можеш заборавити одакле је срце.' Tакви људи су долазили у Америку пре рата. Трпели су последице од односа Османлија, Аустроугарског царства, али никад нису заборавили да је њихов идентит српски и да су православци“, истакао је Дејвид Вујић.

У пројекту „Аполо“ учествовало је више од 400.000 људи, али је, после лансирања Спутњика, Наса каскала у трци за свемир. За осам година постигли су незамисливо.

„Морали смо да допуњавамо једни друге јер нисмо имали појма шта да радимо. Рекли смо послаћемо човека на Месец, како се то ради, немамо појма. Наса је имала неке идеје, али једино што смо имали, а што је могло да се искористи, то су системи Ворнера фон Брауна, са којим је радило 120 научника. Кад је Кенеди рекао да ћемо послати човека на Месец, отворио је своју актовку и рекао: 'Ово је моја визија'“, рекао је Вујић.

Ипак, пет деценија касније једно питање и даље се поставља. Да ли је човек био на Месецу или не?

„Заправо цело то слетање на Месец смо снимили у Дизниленду. Био сам суочен са скептицима и тада уживам да испричам причу о астронауту Базу Олдрину, који је био чини ми се на једној конференцији за медије. Господин из публике је устао и рекао: 'Лажеш.' Баз Олдрин га је ударио у лице и рекао: 'Не лажем.'“, истакао је Дејвид. 

У наставку додаје да су сви видели фотографије заставе на Месецу, која делује као да лепрша. Људи кажу нема ваздуха на Месецу, зашто онда застава лепрша. Нил Армстронг је објаснио да је у заставу ставио жице да би је држале. И на крају људи се питају откуд у кациги База Олдрина одраз Нила Армстронга, а нигде се не види да они носе камере, па ко их је онда сликао. Чињеница је да су камере постављене у скафандере како би могли да се окрећу и сликају. Тако да, уз дужно поштовање за све скептике, извините али јесмо, слетели смо на Месец. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво