„Фејсбук“ кажњен са пет милијарди долара, критичари тврде да је мало

Са рекордних пет милијарди долара је америчка Федерална трговинска комисија одлучила да казни „Фејсбук“ због скандала са фирмом „Кембриџ аналитика“ и дељења података 87 милиона корисника те мреже.

Служба за заштиту потрошача води истрагу од марта прошле године, одмах након што су појавили извештаји да је „Кембриџ аналитика“ имала приступ десетинама милиона корисника највеће друштвене мреже на свету.

За вансудску казну гласала су три републиканска члана комисије, док је двоје демократа било против, који су желели да се истрага настави.

„Фејсбук“ је 2014. направио квиз да корисници открију који су тип личности. Апликација је узимала податке учесника, али је бележила и све податке о њиховим пријатељима.

Апликацију је инсталирало око 300.000 људи, али су том преваром прикупљени подаци о скоро 90 милиона људи. Бар део тих података продат је „Кембриџ аналитици“ да прави психолошки профил америчких гласача.

„Кембриџ аналитика“ пориче да је прекршила закон, и кажу да није било цурења података. Ипак, „Фејсбук“ је признао да је прекршио поверење корисника и свима је упутио извињење.

Многи су критиковали казну, тврдећи да је „Фејсбук“ неће ни осетити, што је у складу са априлским саопштењем компаније својим акционарима да очекује овакав исход и да је већи део новца већ одвојен.

По саопштавању одлуке, акције „Фејсбука“ су скочиле на берзи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво