„Фејсбук“ кажњен са пет милијарди долара, критичари тврде да је мало

Са рекордних пет милијарди долара је америчка Федерална трговинска комисија одлучила да казни „Фејсбук“ због скандала са фирмом „Кембриџ аналитика“ и дељења података 87 милиона корисника те мреже.

Служба за заштиту потрошача води истрагу од марта прошле године, одмах након што су појавили извештаји да је „Кембриџ аналитика“ имала приступ десетинама милиона корисника највеће друштвене мреже на свету.

За вансудску казну гласала су три републиканска члана комисије, док је двоје демократа било против, који су желели да се истрага настави.

„Фејсбук“ је 2014. направио квиз да корисници открију који су тип личности. Апликација је узимала податке учесника, али је бележила и све податке о њиховим пријатељима.

Апликацију је инсталирало око 300.000 људи, али су том преваром прикупљени подаци о скоро 90 милиона људи. Бар део тих података продат је „Кембриџ аналитици“ да прави психолошки профил америчких гласача.

„Кембриџ аналитика“ пориче да је прекршила закон, и кажу да није било цурења података. Ипак, „Фејсбук“ је признао да је прекршио поверење корисника и свима је упутио извињење.

Многи су критиковали казну, тврдећи да је „Фејсбук“ неће ни осетити, што је у складу са априлским саопштењем компаније својим акционарима да очекује овакав исход и да је већи део новца већ одвојен.

По саопштавању одлуке, акције „Фејсбука“ су скочиле на берзи.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 13. јул 2019, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

Daj malo kumu

Te igrarije služe samo tome da mu se uzmu pare. Način na koji je preuzimanje podataka urađeno se kažnjava zatvorom. Svesno su napravili aplikaciju kojom su na skriven način skupljali psihološki profil ne samo onih koji su skinuli aplikaciju već i njihovih kontakata. Odvratno. Svaki put kada tražim posao i počnu da mi stižu napomene sa raznih sajtova da mi je profil pregledan odatle i odatle mene spopadne muka. To je odvratno, a ovo podlo i mučko formiranje profila ogavna radnja koje bi svako normalan morao da se stidi. Iako nije izgovor, mi nažalost živimo u takvom vremenu tako da ova kazna ne znači ama baš ništa osim presipanja para između Binga i Benga. Najgore od svega je što su ti koji manipuliši tim podacima najprizemnija "elita" koju je svet ikada video, uključujući i ovog kažnjenog šarlatana kome je dato da to radi jer zna o svetu koliko beba o noši.

(субота, 13. јул 2019, 20:45) - Stefan [нерегистровани]

Svaka Cast

Znaci tako to ide. FB je drzavni projekat. Pa lada ne moze vise po zakonu onda ispadne skabdal ovi plate 5 milijardi malo u budzet i svina dobro. Svaka cast ameri nema vam ravnih.

(субота, 13. јул 2019, 20:03) - Љубодраг [нерегистровани]

САД

Какви врхунски преваранти! Какав диван заједнички дил САД државе и Фејсбука! Каква пљачка становништва планете! Не требају им више носачи авиона, Ф-35, дронови, ...

(субота, 13. јул 2019, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

USA

Kakva sprdacina, gde ce te pare zavrsiti?
Ljudi koji su tom prilikom "osteceni" nece dobiti ni dolar xaxaxa AMERIKA!

(субота, 13. јул 2019, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

?

I gde idu te silne pare?