Четрдесет година „вокмена“ и музике у покрету

Када год хоћете да слушате музику напољу, само ставите слушалице, уџекате их у телефон или неки други уређај и преко „Спотифаја“ или „Епл мјузика“ уживате у омиљеним песмама. Међутим, ера преносиве музике почела је пре 40 година.

Генерације које су одрастале 80-их и 90-их са сетом се сећају „вокмена“ – магичне справе која је пуштала касете.

Почетком 1979. године, председавајући „Сонија“ Акио Морита сазвао је на састанак младе инжењере, планере и маркетинг стручњаке како би им показао прототип, односно модификовану верзију диктафона по имену „сони пресмен“, који су користили новинари.

„Ово је производ који ће задовољити потребе младих људи који желе да слушају музику читав дана. Моћи ће да га носе свуда са собом и ако га са слушалицама пласирамо на тржиште постаће хит“, рекао је Морита.

Првог јула 1979. године, Сони је лансирао плаво-сребрни „вокмен ТПС-Л2“ у Јапану по цени од 150 долара. Годину дана касније почео је да се продаје широм света.

Упркос томе што су скептици говорили да се уређај неће продавати зато што не може да снима, први „вокмен“ је одмах постао хит, а у прва два месеца продати је 50.000 примерака. Оно што је још важније, променио је начин на који су људи слушали музику.

„Сони“ се прилагођавао потребама тржишта, избацујући велики број модела. Ипак, прекасно је прешао на MP3 формат. У 21. веку трон преносне музике заузео је „Епл“ са „ајподом“ и Ајтјунсима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 02. јул 2019, 07:45) - Boki [нерегистровани]

Mp3

Kad se kaže "prekasno je prešao na Mp3", zvuči kao pokuda, kao da je neko bio glup tamo, a u stvari je to nepotpuna informacija. Naime, to jeste delimično tačno, ali iz razloga što je Sony razvijao svoj format.- ATRAC, - rival Mp3-ja. Biće lakše ako se prisetimo MiniDisc uređaja, koji koristi ATRAC format.
Za razliku od Mp3-ja na 128kbps koji "cvrkuće", ATRAC na 127kbps praktično nema čujne razlike u odnosu na CD.
Mp3 u tom spektru, ne sadrži ništa iznad 15kHz, dok Sonijev format ima ceo spektar od 0 do 44kHz .
Daleko i nemerljivo bolji format, koji je Sony hteo da "drži pod kontrolom" u smislu autorskih prava onoga što je na ATRAC formatu, i da su uspeli u tome, verovatno bi i muzička i filmska i medijska industrija u celini izgledala danas drugačije.
MiniDisc se proizvodi i danas i vrlo rado koristi...
To je sada celovita informacija, poštovane kolege.
Pozdrav!