Нова отказивања Хуавеју, сад већ постаје озбиљно

Таман када је Гугл саопштио да привремено одлаже суспензију сарадње са "Хуавејом", неколико значајних британских и јапанских компанија објавило је да ће морати да поштују амерички бојкот, што кинеског гиганта доводи у веома тежак положај.

Америчкој забрани сарадње са "Хуавејом", без посебне дозволе владе, прикључили су се јапански "Панасоник" и британска компанија АРМ.

Ово би за "Хуавеј" могао да буде тежи ударац од одлуке "Гугла" да им суспендује лиценцу за "Андроид".

За "Андроид" је "Хуавеј" могао да пронађе решење, чак и да користи слабије верзије тог оперативног система док не развије сопствени, што иначе најављује.

Али АРМ и "Панасоник" су изузетно важни за хардвер, односно за саму израду телефона и без њихове технологије "Хуавеј" неће моћи да произведе ништа док не развије и патентира сопствена решења, а за то су вероватно потребне године.

Нарочито је проблематичан прекид сарадње са компанијом АРМ, која даје решења свим највећим произвођачима микропроцесора (Самсунг, Квалком, Епл).

Седиште АРМ-а је у Кембриџу, а колико је њихова сарадња са "Хуавејом" била блиска сведочи и то да је кинеска компанија планирала да отвори свој развојни центар у истом граду у Великој Британији, практично у комшилуку.

Сада британски медији преносе да је запосленима у АРМ-у наложено да прекину све контакте са колегама из "Хуавеја", а ако се сретну на неком догађају, не смеју да разговарају о послу.

После најаве да ће америчке компаније прекинути сарадњу са "Хуавејом" и да се то односи и на "Квалкомове" чипове, из "Хуавеја" су одговорили да су на то спремни и да ће уграђивати сопствене "Хајсиликон" чипове.

Међутим, ти процесори користе АРМ-ов дизајн што значи да "Хуавеј" не сме да их производи, а свако ко купи такав апарат суочио би са америчким санкцијама.

Телеком оператори су због тога привремено зауставили поруџбине телефона и опреме компаније "Хуавеј" у нади да ће се спор са САД ускоро разрешити.

Јапански "Панасоник" објавио је да ће даља сарадња са "Хуавејом" бити лимитирана будући да се део хардвера који испоручују кинеској компанији производи у САД и потпада под одлуку о санкцијама.

Иначе, "Хонор", који је подбренд "Хуавеја", у уторак је у Лондону представио свој нови апарат "хонор 20", који је оцењен као вероватни лидер у средњој класи (апарати до 500 евра).

Иако су показивале велико интересовање за апарат са четири камере и карактеристикама телефона из највише класе, многе телеком компаније објавиле су да ће одложити увођење овог апарата у понуду, а "Хонор" није објавио датум када ће телефон бити понуђен на тржишту.

Сличну судбину има и "хуавеј мејт 20 икс", први 5Г телефон кинеске компаније.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво