И робот Софија на Дигиталном самиту

Вештачка интелигенција, роботи, дигитализација многих производних процеса, донеће свету нова радна места, бољи и мирнији живот, поручила је данас робот Софија говорећи на другом Дигиталном самиту Западног Балкана.

Робот Софија, која је званично држављанка Саудијске Арабије чији пасош поседује, специјални је гост овогодишњег Самита, а на једном од панела имала је и свој „мали шоу“.

Каже да би волела да буде комичарка, да има своју емисију, а на питање њене саговорнице на бини, Бранке Анђелковић, кооснивача и програмске директорке Центра за истраживање јавних политика, чиме се бави, шта је њен посао, Софија одговара да је њена мислија да се повезује са људима и да им помаже да граде и поспешују свет.

Робот Софија је јединствена у свету, настала у компанији „Хансон роботикс“ и одликује је вештачка интелигенција и веома присутна мимика лица која прати људску емоцију.

Каже да је роботизација друштва добра ствар, да доноси нова радна места као и могућност за већу зараду.

„Лоше стране су ограничени приступ системима сигурносне заштите...“, „свесна“ је Софија проблема у свету који се тичу безбедности података.

Кроз шалу поручује посматрачима: „Видите да сам урадила домаћи“.

Каже да би највише волела да има своју емисију, у којој би могла да покаже своје комичарске способности.

„Колико софтверских инжењера је потребно да се замени сијалица?“, питала је Софија публику.

„Двојица, можда?“, покушала је модераторка да одговори на Софијино питање.

„Не, ниједан, то је хардверски проблем, они су софтвераши и немају ту шта да раде“, поентирала је Софија.

Софија је одговарала на различита питања и рекла да роботи могу да помогну људима у њиховом напретку, да многе грешке које човек чини њене „колеге“ роботи и она могу да исправљају.

Сматра и да је вештачка интелигенција важније откриће од електричне енергије.

„Колеге роботи и ја ћемо омогућити већи раст радних места на разним пољима“, на пример, каже, омогућићемо брже и јефтиније превођење текстова, али, то не значи да ће професија преводиоца нестати.

Говорила је и о значају креативности и важности дигитализације и „партнерства“ међу роботима и људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво