Како „паметни град“ може да помогне својим становницима

Гужве у саобраћају, чекање на превоз, на шалтерима или код лекара, само су неки од свакодневних разлога за појачану нервозу. Градски живот није увек лак. А до 2025. године према прогнозама Уједињених нација – чак 70 одсто светске популације - живеће у градовима. Како да живот у граду буде лакши - одговоре нуди Фестивал паметних градова који се одржава у Београду.

„Паметан град је онај град који најбоље препознаје потребе својих грађана и помаже им да их реализују. Многи људи у Србији, али и свету, размишљају о томе како да остваре своје снове, а град је идеално окружење за то“, каже директор Фестивала паметних градова Тони Христоли.

Као Немац који већ 20 година живи у Србији, Христоли има веома позитивно мишљење о овдашњим људима, а себе сматра као једног од њих.

„Ми смо веома иновативни и морамо да будемо сналажљиви у данашње време. Имамо много проблема, али смо на добром путу. Мислим да постоји огромна потреба да учинимо живот у градовима бољим“, истиче Христоли.

Каже да постоји пуно инцијатива за тако нешто, не само у Београду, већ и у мањим градовима.

„Гости који су дошли на овај фестивал одушевљени су неким системима које имамо. Бус-плус, паркинг сервис. Тога у многим страним градовима нема, попут бесплатног вај-фаја. То је јако важно за нас“, наводи Христоли.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво