„Росатом“ позвао Србију да учествује у изградњи научног реактора

Генерални директор руске Државне корпорације „Росатом“ позвао је српске стручњаке да узму учешће у изградњи светски најјачег вишенаменског нуклеарног истраживачког реактора са брзим неутронима МБИР, који ће бити изграђен у Русији.

„Користим ову прилику да кажем господину Поповићу (Ненад) да га са великим задовољством позивамо у наш међународни пројекат 'брзог' истраживачког реактора – пројекат МБИР“, рекао је Алексеј Лихачов, обраћајући се српском министру за иновације и технолошки развој на панелу „Нуклеарна енергетика - основ глобалног партнерства и савременог развоја“, у оквиру Руске енергетске недеље у Москви.

„Мислим да српски научници дефинитивно могу пружити квалитетан допринос овом послу“, додао је генерални директор „Росатома“, преносе Риа новости.

Министар Поповић је указао да “иако је у Србији на снази мораторијум на изградњу нуклеарних постројења, не постоји мораторијум на истраживања у области нуклеарне енергије.

„Мислим да ћемо се заједно са 'Росатомом' вратити на ово тржиште, нарочито када је реч о образовању. Развијаћемо нуклеарну медицину, као и коришћење нуклеарних технологија у аграру“, рекао је министар.

Реактор МБИР јачине 150 мегавата гради се у оквиру Научно истраживачког института нуклеарних реактора у Димитровграду (Улјановска област).

Јединствене техничке карактеристике МБИР ће омогућити широки спектар истраживачких задатака у циљу стварања нових конкурентних и безбедних нуклеарних енергетских инсталација, укључујући и реакторе на брзим неутронима за затварање нуклерног горивног циклуса.

При томе, време истраживања на новом реактору, у поређењу са постојећим инсталацијама, смањено је неколико пута.

На бази МБИР ће бити направљен међународни истраживачки центар, у оквиру којег ће учесници из других земаља обављати неопходне експерименте.

Сматра се да ће изградња вишенаменског брзог истраживачког реактора обезбедити савремену и технолошки савршену истраживачку инфраструктуру за следецих 50 година. Почетак експлоатације реактора МБИР планира се после 2020 године, наводе Риа новости.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво