Русија престаје да превози америчке астронауте од следеће године?

Уговор који Русија има са САД о превозу астронаута на Међународну космичку станицу истиче у априлу следеће године, рекао је заменик руског премијера, Јуриј Борисов, преноси РТ.

Под условима тренутног уговора, астронаути Америчке агенције за истраживање свемира (Наса) на Међународну космичку станицу (МКС) лете путем руских ракета „сојуз“.

Сједињене Државе су изгубиле могућност да шаљу људе у свемир након прекидања спејс-шатл програма 2011. године, а приводи крају замену у виду капсуле „драгон“, компаније „Спејс Икс“.

Трошкови превоза на МКС знатно су варирали током претходних година, од 21,8 милиона долара 2007. и 2008. до 81 милион долара 2018. године.

Јуриј Борисов, који је у име владиног кабинета задужен за надгледање војних и активности везаних за свемир, рекао је да ће слетање „сојуза-МС“ у априлу следеће године означити финализацију и испуњавање свих обавеза из уговора са Насом.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 03. сеп 2018, 15:14)
bata [нерегистровани]

amerikanci bili na mesecu...

amerikanci, a koliko vidim i mnogi kod nas veruju u holivudske filmove

(субота, 01. сеп 2018, 22:20)
Bojan [нерегистровани]

Svemirska trka

Sad su Rusi prvi a Amerikanci drugi. Kažu astronauti da nema sankcija u svemirskim projektima! Ha ha

(субота, 01. сеп 2018, 10:06)
anonymous [нерегистровани]

Onima koji su jos prije cetrdesetak godina seteli po Mjesecu( i nikad vise posluje toga)

zasigurno nije trebao takav ugovor sa Rusima da ih Rusi sisaju k'o ovcice.

(петак, 31. авг 2018, 19:27)
anonymous [нерегистровани]

Sad će Mask da ugrabi milijarde

Tramp će oberučke prihvatiti ideju da Amerikanac šalje Amerikance u svemir i lobiraće za Maska. Eksplodiraće još nekoliko raketa, izginuće još ljudi, ali izguraće oni to. Dok budu organizovali "ustanak" u Kazahstanu.

(петак, 31. авг 2018, 18:40)
anonymous [нерегистровани]

Pa pa NASA

Sad će da napadnu Rusiju da koristi nauku u političke svrhe. Sve znam unapred. Oni tebi ustanke, bombe, sankcije, ti njima prstićem... plaču, kažu diraju nas da smo nevaljali...