Закерберг посланицима ЕП: Нисмо довољно учинили да спречимо злоупотребе

Оснивач и извршни директор „Фејсбука“ Марк Закерберг састао се са представницима Европског парламента у Бриселу, којима је пружио уверавање да „Фејсбук“ чини значајна улагања и напоре да кориснике ове друштвене плаформе у Европи и свету заштити од злоупотребе личних података и дистрибуције лажних вести.

„Нисмо довољно широко сагледали нашу одговорност. То је била грешка због које жалим“, изјавио је Закерберг.

Закерберг је на састанку са председником ЕП Антонијем Тајанијем и представницима политичких група говорио о активностима које Фејсбук предузима како би повећао безбедност, али и контролу коју корисници ове друштвене мреже имају над својим налозима.

„Увек смо се фокусирали на добро које технологија и повезивање људи могу да донесу. Фејсбук је помогaо људима широм света да остану повезани са људима до којих им је стало. Последњих година постало је јасно да нисмо довољно урадили да спречимо да се овај инструмент злоупотреби у циљу пласирања лажних вести, мешања у стране изборе и малверзације личним информацијама. Нисмо довољно широко сагледали нашу одговорност. То је била грешка због које жалим“, поручио је Закерберг у Бриселу.

Оценио је да безбедност никада не може бити потпуна и да је за промене неопходно време, али и нагласио да је он спреман да их спроведе и исправи грешке.

„Чинимо значајна улагања која су потребна да би људи били сигурни. Дуплирамо број људи који раде на безбедности у нашој компанији на више од 20.000 до краја ове године. Очекујем да ће то значјно утицати и на нашу профитабилност. Али желим да будем јасан, безбедност људи ће увек бити испред повећања нашег профита“, изјавио је Закерберг.

Оснивач Фејсбука се у Бриселу позвао и на нови европски Закон о контроли података који у својој основи садржи три принципа: контролу, транспрентност и одговорност.

„Увек смо делили те вредности дајући људима могућност да одлучују шта ће и са ким да поделе. Сада идемо још даље у усклађивању“, рекао је Закерберг, наводећи да је Фејсбук прошлог месеца увео могућност прегледа коришћених апликација и блокаду приступа личним информацијма.

Ова друштвена мрежа ради и на новим инструментима који ће корисницима омогућити да избришу историју коришћења интернет сајтова и апликација са својих налога, додао је Закерберг.

Кад су изборне манипулације у питању, оценио је да су у Фејсбуку 2016. године били „превише спори“ да би идентификовали руско мешање на председничким изборима у САД.

„Нисмо били спремни за координисану операцију неистинитих вести, што сада имамо у виду. Од тада смо имали значајна улагања како бисмо побољшали интегритет избора и истовремено отежали могућност да се оваква врста напада изведе на Фејсбуку. Већ смо урадили бољи посао на председничким изборима у Француској као и на изборима у Немачкој и у Алабами“, навео је Закерберг.

Додао је да Фејсбук користи и нове технологије за уклањање лажних налога који су, према његовим речима, одговорни за већину лажних вести и лоших огласа које људи могу видети на овој друштвеној мрежи.

Истовремено, обећао је да ће оглашавање на Фејсбуку бити трансапрентније него до сада, што ће, тврди, водити повећаној одговорности оглашивача.

„Безбедност није проблем који се увек у потпуности може решити. Суочени смо са софистицираним, добро финансираним противницима који константно напредују. Решени смо да улажемо и унапређујемо наше технике како бисмо били корак испред“, рекао је Закреберг.

Навео је и да ће до краја 2018. Фејсбук запослити 10.000 људи у 12 европских градова, што, како је навео, сведочи о посвећености његове компаније Европи. Компанија ће такође, додао је, уложити у тренинге у области дигиталних вештина за милион људи из малих предузећа широм Европе.

„Мој приоритет је увек био друштвена мисија повезивања људи, да омогућимо да граде заједнице и раде на приближавању света. Верујем дубоко у оно што радим“, закључио је Марк Закерберг.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара