Доставна возила на електрични погон догодине пред Европљанима

Од следеће године, на европском тржишту ће се појавити прво доставно возило на електрични погон. Нови „спринтер“ представљен је у Амстердаму, а предвиђа се да ће у наредних 10 година све градске службе користити возила на струју. Поштанске и доставне комбије на струју већ је наручило неколико градова Европе. Такво решење би се због јефтине струје код нас и те како исплатило, а смањило би се загађење 30 одсто, кажу стручњаци.

Електрични „спринтер“ већ вози своје пробне километре. Цена пређених 100 километра је око пет евра, а са погодностима које нуде већи градови у Европи она се може преполовити.

Владе чланица Европске уније договориле су се да тај чисти вид превоза помажу са 30 до 40 одсто вредности возила, а предност коришћења таквих аутомобила је што могу у центар града без надокнаде и то жутом траком.

Мотор овог возила је нарављен да може да понесе тону до даљине од 150 километара без пуњења. Пуњење 80 одсто батерије траје 45 минута, што значи да се на сваких пређених 100 километара возило мора да се пуни 45 минута. За сада, кажу струњаци, а и они који већ користе оваква доставна возила да је то сасвим задовољавајуће, нарочито у великим градским целинама.

Овакав вид транспорта ће се још усавршавати.

„Домет батерије 2020. године ће се повећати на око 500 километара, а она ће се пунити за 15 минута. Међутим, такви системи, иако сада постоје скупи су за серијску производњу“, објашњава Фенбер Зилинг из „Мерцедеса“.

Да би се оваква возила масовније продавала код нас потребно је донети законе и обезбедити субенцију државе. Примера ради, у нашем окружењу субвенције за електро-возила износе од 6.000 до 9.000 евра уз бесплатну путарину, паркинг и пуњење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво