Професор са Кембриџа: Ја сам жртвени јарац „Кембриџ аналитике“

Александар Коган, професор Универзитета „Кембриџ“, који је сакупљао податке о милионима корисника „Фејсбука“, каже да је жртвени јарац те друштвене мреже и компаније „Кембриџ аналитика“, тврдећи да је тачност обрађених података преувеличана.

Компанију „Фејсбук“, ове недеље, уздрмао је узбуњивач који тврди да је „Кембриџ аналитика“, политичко-аналитичка фирма са седиштем у Британији коју је изнајмио амерички председник Доналд Трамп, на непримерен начин приступала подацима 50 милиона корисника Фејсбука како би утицала на јавно мњење.

„Фејсбук“ је саопштио да је податке сакупљао Александар Коган, професор психологије.

Коган је данас за Би-Би-Си рекао да је за „Кембриџ аналитику“ посао урадио 2014. године, али истиче да није знао да ће ти подаци бити искоришћени како би се поспешила предизборна кампања тадашњег републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа.

Професор Коган је навео и да је „Кембриџ аналитика“ преувеличала тачност обрађених података и да су тако обрађени подаци заправо пре могли да штете Трамповој кампањи.

Коган признаје да су подаци које је сакупио могли да буду искоришћени за председничке изборе у САД 2016. године, али ипак истиче да не мисли да су ти подаци могли да битно утичу на исход избора.

Овај истраживач каже да је податке прикупљао како би сачинио модел људског понашања на друштвеним мрежама, док „Фејсбук“ тврди да је он прекршио правила те компаније.

Професор Универзитета Кембриџ је, објашњава, развио истраживање о личности под називом Ово је твој дигитални живот. Прикупио је око 270.000 података, али је његов програм сакупио и неке јавне податке пријатеља корисника Фејсбука.

Тако су, како тврди узбуњивач „Кембриџ аналитике“ Кристофер Вајли, за ту аналитичку компанију прикупљени подаци о око чак 50 милиона корисника.

Коган је Би-Би-Сију рекао да је запањен тврдњама против њега јер му је речено да је програм потпуно легалан.

„Из 'Кембриџ аналитике' су нам рекли да је све што радимо легално... Мислили смо да радимо нешто што је потпуно нормално. Мислим да су ме и 'Фејсбук' и та фирма искористили као жртвеног јарца“, рекао је професор Универзитета Кембриџ.

Портпарол „Фејсбука“ је, у међувремену, изјавио да Когану није било дозвољено да податке доставља фирми „Кембриџ аналитика“, односно трећој страни која би могла да их искористи у комерцијалне сврхе. Такође је рекао да је дељење података о пријатељима корисника Фејсбука противно основним принципима те компанија.

Коган, пак, каже да је следио савет „Кембриџ аналитике“ и да није имао разлога да сумња да тиме крши правила „Фејсбука“. Проесор тврди да лично није имао никакву корист од сакупљених података и да сада покушава да сарађује с властима.

„Једино сам погрешио у томе што нисам постављао довољно питања“, рекао је професор, преноси Ројтерс.

Александар Коган је рекао и да његов академски рад у Русији нема никаве везе са оним што је радио за „Кембриџ аналитику“.

Акције „Фејсбука“ су због ове афере у понедељак опале 6,7 одсто, а јуче за још пет одсто, што значи да је та компанија изгубила око 50 милијарди долара своје тржишне вредности.

Британска телевизија Канал 4 (Channel 4 News) известила је синоћ да је суспендовани генерални директор фирме „Кембриџ аналитика“ Александар Никс, у тајно сниманом разговору, изјавио да је његова компанија играла одлучујућу улогу у изборној кампањи америчког председника Доналда Трампа 2016. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво