Суспендован директор „Кембриџ аналитике“

Управни одбор компаније „Кембриџ аналитика“ саопштио је да је суспендовао генералног директора те фирме, Александра Никса док се не оконча пуна и независна истрага о његовим акцијама.

„Никсови коментари не представљају вредности нити операције фирме, а његова суспензија одражава озбиљност с којом гледамо на ово кршење“, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Суспензија, како се истиче, одмах ступа на снагу.

Истовремено, јавни тужиоци Масачусетса и Њујорка послали су писмо компанији „Фејсбук“ у којем траже информације о личним подацима који су завршили у рукама аналитичке компаније „Кембриџ аналитика“, јавља Ројтерс позивајући се на неименовани извор.

У писму, упућеном у оквиру заједничке истраге две савезне америчке државе, траже се документа о кршењу Фејсбукових услова пружања услуга, као и копије свих комуникација између те компаније и „Кембриџ аналитике“ и низ других материјала, наводи исти извор.

Британски посланици су већ позвали генералног директора „Фејсбука“ Марка Закерберга да сведочи пред парламентарним одбором о том случају.

Медији наводе да је политичка компанија „Кембриџ аналитика“ на непримерен начин долазила до података са популарне друштвене мреже, а међу клијентима те компаније су и чланови предизборног тима америчког председника Доналда Трампа.

Како се наводи, „Кембриџ аналитика“ је без дозволе користила податке 50 милиона корисника Фејсбука ради израде психолошких профила како би гласачима циљано слали рекламе и поруке.

Експерти кажу да „Кембриџ аналитика“ није сама злоупотребљавала податке, и указују на повезаност овог случаја са могућим мешањем у америчке председничке изборе 2016.

Роберт Ричи, директор маркетинга у „Блу фаунтин медији“, наводи да маркетиншке компаније већ користе сличне технике профилисања за продају производа и услуга.

Ипак, Ричи истиче да је разлика у томе што је у актуелном случају реч о употреби података за покушај утицаја на одлуку гласача. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво