Криптовалуте највећа претња 2018. године?

Водећи информатички стручњак Џејсон Блумберг објавио је у магазину „Форбс“ чланак у којем је упозорио да је илегално трговање криптовалутама највећа претња 2018. године и да их треба законом забранити.

„Прошле седмице написао сам чланак о илегалном трговању криптовалутама – о томе како хакери уграђују софтвер за трансакције криптовалута у пословне мреже, личне рачунаре и друге направе. Покушао сам подићи узбуну и назвао то највећом претњом 2018. године. Нисам отишао довољно далеко“, пише Блумберг у новом чланку за Форбс.

Након дужег размишљања, Блумберг је дошао до закључка да је илегално трговање криптовалутама толико застрашујуће да би све криптовалуте требало укинути.

„Овакве врсте напада могу се толико брзо проширити да могу преузети рачунаре, мреже и базе података широм света. Моје мишљење је да технологије за превенцију или ублажавање ове подмукле 'инфекције' никада неће довољно добро функционисати. Постоји само један начин за савладавање звери: Морамо законом забранити све криптовалуте које постоје“, пише Блумберг.

Један од разлога зашто је подручје криптовалута толико подложно илегалном трговању је идеја трговања без дозволе. Укратко, то значи да било ко на интернету може пословати криптовалутама, продавати их, куповати или рударити, стварати помоћу посебног софтвера.

„Проблем у пословању без дозволе је у томе што ништа не може зауставити криминалце у трговању и стварању криптовалута. Наравно, нису сви који стварају криптовалуте криминалци, али многи суделују у илегалним активностима као што су избегавање плаћања пореза, прање новца или финансирање тероризма. Међутим, најстрашнија од свих криминалних активности је илегално стварање криптовалута“, пише Блумберг.

„Хаковање наших рачунара је врло лако – потребна је само једна жртва, једна посета злоћудној страници, једно преузимање лажне апликације с интернета и бам! Хакер је унутра“, пише Блумберг.

Док се стручњаци за сајбер-сигурност боре против типичних хакерских напада, софтвер за стварање криптовалута технички није злоћудан и може се уградити у сваки рачунар. Док год рачунар има приступ интернету, хакери који су уградили софтвер могу неометано пословати криптовалутама, сматра Блумберг.

„Најопаснији аспект илегалног стварања криптовалута је што се може одвијати у недоглед. На крају крајева, хакери ништа не краду осим мало струје. У овом свету пуном страшнијих претњи, стварање криптовалута ће увек бити на крају лествице приоритета. Док потпуно не сруши целе мреже“, упозорава Блумберг.

Тела за регулацију широм света, истиче Блумберг, боре се против прања новца правилом да компаније треба да знају с ким послују, што би у теорији требало да смањи изгледе за криминалне активности. Било би логично применити исто правило на пословање криптовалутама. Међутим, оно не може функционисати у систему пословања без дозволе. Ако је само једна особа у ланцу криминалац, сви суделују у криминалној активности.

„Када извршите трансакцију биткојном, ко је заправо спроводи? То није ни трговац, ни берза, ни рудар који је за то награђен. То је свака особа у ланцу, јер тако функционише пословање. Истина је да само један рудар бива награђен, али трансакција је забежена код сваке особе у ланцу“, објашњава Блумберг и упозорава: „Стога, ако је само један од трговаца криптовалутом криминалац, ви сваком трансакцијом те криптовалуте подржавате криминалну активност. И верујте, број криминалаца који послују криптовалутама расте из дана у дан“.

Блумберг закључује да свету криптовалута преостају две опције: увођење пословања уз дозволу или потпуно укидање криптовалута: „Уживајте у свету трговања криптовалутама без дозволе док можете, јер су му дани одбројани“, упозорио је Блумберг.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво