Тоалета добија „право“ значење у свемиру

Астронаути који ће летети свемирском летелицом следеће генерације „Орион“ моћи ће да избегну одласке у ве-це у најнезгодније време током мисија, захваљујући новом свемирском оделу које има уграђен тоалет.

Америчка агенција за истраживање свемира производи нова свемирска одела, која између осталог укључују и дугорочни систем решавања отпада, пише Мирор.

„Орион“ је пројектован да преноси људе далеко изван Земљине ниже орбите, до Месеца и назад.

Због тога је Наса узела дизајн одела из мисија „Аполо“ као узор за нова.

Одела ће бити креирана тако да одрже посаду у животу у случају изненадног губитка притиска у кабини и снабдеваће посаду виталним стварима, попут кисеоника и воде.

Астронаути ће моћи да преживе у новом оделу до шест дана, моћи у њему да дишу, једу, обављају нужду без да излазе из одела.

Одела за мушкарце садрже фекалну кесу и катетер у облику кондома са цевчицом на врху у коју се складишти урин.

Међутим, Наса још није решила проблем вршења мале нужде жена у оделу. „Код жена је то мало теже, због геометрије тела“, каже инжењерка Насе Кристин Џонсон.

„Одговор може бити опрема за камповање, као што су портабл уређаји које можете носити са собом да не морате чучати усред шуме“, објаснила је Џонсонова.

И мушка и женска одела долазе опремљена с одећом за максималну апсорбцију, као што су пелене за одрасле.

Наса је летелицу „Орион“, са четворочланом посадом, најавила 2014. године. Тренутно пролази кроз тестове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво