Јапанска фирма нуди запосленима део плате у биткојнима

Запослени у јапанској интернет фирми „ГМО група“ наћи ће се од почетка идуће године у малобројном друштву радника у свету који ће део плате примати у - биткојнима.

Јапанска компанија понудила је својим радницима, којих има више од 4.000, могућност да део зараде добијају у тој највреднијој криптовалути, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.

Критичари кажу да је то маркетиншки штос, најављен у време највећег глобалног интересовања за финансијске технологије, које са собом носе и ризик због волатилности ове валуте која је прошле недеље драматично пала, али се од тада опоравила за више од 50 одсто.

Шта ће ова промена у исплати примања заиста значити за послодавца и запосленог?

Плате у биткојну се обично исплаћују у складу са вредношћу дигиталне валуте у договореном датуму и времену. Једноставна рачуница показује да ако је цена биткојна 10.000 долара, а запослени је одлучио да део плате у износу од 1.000 долара прима у дигиталној валути, он ће добити 0,1 биткојн.

Запослени који изаберу да одмах продају дигиталну валуту, примиће у готовини исто онолико колико би им тај део плате износио у националној валути (под условом да су продају договорили унапред).

Они који се одлуче да чувају криптовалуту било један дан, недељу или годину, могу да прођу добро или лоше, јер тих 1.000 долара могу после извесног времена да вреде 5.000 долара или ништа.

Зато неки тврде да исплата зарада у биткојнима у ствари подстиче људе да се коцкају.

„Ако запослени прима плату у биткојнима, то је као да прима лутријски лоз. Они само учествују у игри“, рекао је Масимо Маса, професор финансија на пословној школи ИНСЕАД.

Радници треба да знају да „нема гаранције да ће цена дигиталне валуте расти јер она нема никакву унутрашњу вредност, нема никакво 'покриће'“, навео је Maса, додајући да такве шеме никада не смеју да буду обавезне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво