„Фејсбук“ планира „офанзиву“ на лажне и непроверене вести

Најпопуларнија онлајн друштвена мрежа ускоро ће променити начин идентификације лажних и непроверених вести и информација. Корисници ће добити упозорење пре него што прочитају или поделе неку лажну информацију, а биће им понуђени и текстови поузданих извора.

„Фејсбук“ планира „офанзиву“ на лажне и непроверене вести „Фејсбук“ планира „офанзиву“ на лажне и непроверене вести

Јасан сигнал да је реч о лажним вестима биће црвена иконица, а кориснику ће истовремно бити
понуђени текстови са тачним информацијама на исту тему.

У „Фејсбуку“ наводе да ће повезани текстови дати њиховим корисницима више објашњења и контекста о некој причи, укључујући и објашњење које информације су нетачне у лажним вестима.

Уколико корисници ипак буду покушали да поделе лажну вест, појавиће се прозор са упозорењем да треба да провере чињенице. Пре него што корисник подели лажу вест, на временској линији појавиће му се текстови са истинитим и провереним информацијама.

Компанија Марка Закерберга већ дуго покушава да изађе на крај са лажним вестима које многи корисници деле на Фејсбуку. Због тога се „Фејсбук“ недавно придружио „Гуглу“ и „Твитеру“ како би се расветлиле недоумице о механизмима коришћења онлајн платформи за ширење дезинформација током прошлогодишњих америчких председничких избора.

„Фејсбук“ је предао америчком конгресу неколико хиљада реклама које се доводе у везу са Русијом, а у којима су пре избора за председника САД, према писању страних агенција, горуће теме употребљене како би се људи окренули једни против других.

Већ месецима, „Фејсбук“ детаљно испитује нови алат помоћу којег ће корисници моћи да сазнају више о томе одакле су потекле одређене објаве. На тај начин, корисници ће моћи да процене сами да ли је реч о извору којем може да се верује.

Челници најпопуларније онлајн друштвене мреже најавили су да компанија планира да запосли више од 1.000 људи чији задатак би био да спрече ширење гласина, лажних вести и дезинформација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво