„Фејсбук“ планира „офанзиву“ на лажне и непроверене вести

Најпопуларнија онлајн друштвена мрежа ускоро ће променити начин идентификације лажних и непроверених вести и информација. Корисници ће добити упозорење пре него што прочитају или поделе неку лажну информацију, а биће им понуђени и текстови поузданих извора.

Јасан сигнал да је реч о лажним вестима биће црвена иконица, а кориснику ће истовремно бити
понуђени текстови са тачним информацијама на исту тему.

У „Фејсбуку“ наводе да ће повезани текстови дати њиховим корисницима више објашњења и контекста о некој причи, укључујући и објашњење које информације су нетачне у лажним вестима.

Уколико корисници ипак буду покушали да поделе лажну вест, појавиће се прозор са упозорењем да треба да провере чињенице. Пре него што корисник подели лажу вест, на временској линији појавиће му се текстови са истинитим и провереним информацијама.

Компанија Марка Закерберга већ дуго покушава да изађе на крај са лажним вестима које многи корисници деле на Фејсбуку. Због тога се „Фејсбук“ недавно придружио „Гуглу“ и „Твитеру“ како би се расветлиле недоумице о механизмима коришћења онлајн платформи за ширење дезинформација током прошлогодишњих америчких председничких избора.

„Фејсбук“ је предао америчком конгресу неколико хиљада реклама које се доводе у везу са Русијом, а у којима су пре избора за председника САД, према писању страних агенција, горуће теме употребљене како би се људи окренули једни против других.

Већ месецима, „Фејсбук“ детаљно испитује нови алат помоћу којег ће корисници моћи да сазнају више о томе одакле су потекле одређене објаве. На тај начин, корисници ће моћи да процене сами да ли је реч о извору којем може да се верује.

Челници најпопуларније онлајн друштвене мреже најавили су да компанија планира да запосли више од 1.000 људи чији задатак би био да спрече ширење гласина, лажних вести и дезинформација.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 29. дец 2017, 18:26)
anonymous [нерегистровани]

Hotel od milion dolara :)

Hotel od milion dolara :)

(среда, 27. дец 2017, 22:11)
anonymous sasa [нерегистровани]

CIA Times!

Sada ce facebook, google i twitter da pitaju novu novinsku kuću ciatimes za prave informacije! Tako ćemo ponovo kao prije kad nije bilo interneta i mešanja rusa znati pravu istinu!

(среда, 27. дец 2017, 16:45)
anonymous [нерегистровани]

Izgleda

Bliži se kraj mog korišćenja Fejsbuka.Da mi oni određuju šta je istinito,a šta lažno...to je previše.

(среда, 27. дец 2017, 14:26)
Branko [нерегистровани]

Fejsbuk

Fejsbuk već bugo godina ne radi na inovacijama,bave se čobanlukom
Ali"Mene ne zanima istina, ja znam ko je u pravu.