Рекордна вредност биткоjна – чак 9.687 долара!

Да сте 2010. продали старог југа за 500 евра и купили биткоjне, данас би они вредели 400 милиона долара. Данас је овај новац који настаје у компјутеру први пут пробио границу од 9.000 долара за један биткоjн, тачније достигао је вредност од 9,687 долара. Од почетка године вредност му је порасла десет пута. Сада се многи питају да ли да уложе у биткоjн или је реч о балону који ће пући и нестати као и сав новац уложен у њега.

Виртуелна валута а последице стварне. Иако су многи потцењивали постојање биткоjна и очекали његов крах, он је за само годину дана многе власнике те валуте учинио богаташима.

Шта је утицало на његову тражњу и експлозију раста у 2017? Стручњаци сматрају да неким инвеститорима биткоjн служи као средство стицања богатства, а некима за очувања вредности капитала?

„Имамо пример да ће Чикашка робна берза 11. децембра на свом званичном трговању уврстити и фјучерс уговор на биткоjн“, истиче Александар Завишић, инвестициони саветник Капитал РС.

Објашњава да је Чикашка берза највећа робна берза на свету и излази у сусрет бројним инвеститорима улагачима који желе да диверсификују ризик, односно да се заштите од непредвидивих ценовних кретања у било којој валути па и биткоjна.

Биткоjн се може стећи такозваним рударењем, умрежавањем рачунара како би се биткоjн зарадио решавањем сложених математичких алгоритама. Може се зарадити на берзи кладећи се на његов раст или пад, али и куповати и продавати на банкоматима којих има и у Србији.

„Тренутно у Србији биткоjном можете плаћати ручак у ресторану, можете плаћати пиће на неколико места. Ланац објеката који ће да прихвате биткоjн се шири и моћи ћете од туристичких аранжмана и других роба да платите на тај начин“, наводи софтверски инжењер Иван Ђукић.

Да сте на пример пре годину дана продали свој стан за 50.000 евра и купили биткоjне, данас бисте могли да купите осам таквих станова. Међутим, многи су поучени лошим искуством пропалих штедиша „Дафимент“ и „Југоскандик“ банке па се питају да ли је тренутак да их купују или продају.

„Да ли је ово врх биткоjна, то још увек не знамо. Капитализција биткоина је још увек релативно мала, тако да у блиској будућности не треба очекивати некакав крах. Изазови и проблеми ипак постоје, наша Народна банка тврди да сви који се баве купопродајом биткоjна то чине на сопствени ризик“, указује Бранислав Јоргић, берзански стручњак.

Први проблем је, додаје, то што биткоин нема контролу над емисијом у овом процесу рударења однос проналажења биткоjна.

„Други проблем је што прималац биткоина може да буде анонимна личност тако да примаоци биткоjна могу користити криминалне групе и терористичке организације“, напомиње Јоргић.

Ипак, светски економисти полако признају да на виртуелне валуте треба гледати са мање подцењивања. Проблеми које такве валуте могу изазвати се решаваће државе, али оног тренутка када те валуте почну да угрожавају водеће светске валуте.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво