„Соларна кућа“ српских студената и на изложби „Експо 2020“

Tим српских студената и њихових ментора у оквиру пројекта „Твист бокс“ осмислио је и пројектовао иновативно решење „Соларне куће“ које се пласирало у финале такмичења "Solar Dechatlon Middle East" које ће следеће године бити одржано у Дубаију. „Соларна кућа“ српских студената биће и на изложби „Експо 2020“.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас Архитектонски факултет у Београду где је разговарао са студентима и менторима пројекта „Твист бокс“ (Twist Box).

Како је рекао, тај пројекат је одличан пример тимског рада и сарадње студената и професора са различитих факултета Београдског универзитета.

„Овај пројекат је пример иновативности и познавања савремених технологија младих српских студената. Они су показали да имају таленат да пројектују иновативна решења која могу да промене начин живота људи у будућности“, истакао је министар Поповић.

У пројекту „Твист бокс“ учествовало је, истакао је министар, више од 100 студената и професора са Архитектонског, Електротехничког, Машинског, Технолошког и Шумарског факултета, као и Факултета организационих наука у Београду.

„Желимо што више оваквих пројеката, где имамо пример успешног тимског рада шест факултета и сто студената. Они су наши абасадори науке и примењивог знања“, нагласио је Поповић.

Као важну чињеницу министар је истакао да ће сви павиљони са такмичења "Solar Dechatlon Middle East", као и „Соларна кућа“ коју су пројектовали студенти Београдског универзитета, бити изложени и током светске изложбе „Експо 2020“ која се 2020. године одржава у Дубаију.

„Зато позивам представнике приватног сектора да подрже овај пројекат, јер је то одлична прилика за њихову промоцију на тржишту Блиског истока“, нагласио је Поповић.

Позвао је компаније у Србији да се повежу са факултетима, институтима и научно-истраживачким организацијама, јер је то, према његовим речима, прилика да унапреде своје пословање.

„Јачање везе између науке и привреде је веома важно и за те компаније и за читаву државу. Кроз увођење иновација и нових технологија у пословање приватног сектора, Србија подиже своју међународну конкурентност и тиме ствара услове за ново запошљавање младих у високотехнолошким секторима“, подвукао је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво