„Икарбус“ произвео први аутобус са „евро 6“ мотором

Из производних хала „Икарбуса“ изашао је нови међуградски аутобус, по лиценци „Мерцедеса“, који се први пут у Србији испоручује са мотором са најновијим стандардом емисије „евро 6“. Србија се с тим производом сврстава у 10 европских земаља које могу да произведу овакво возило по највишим европским стандардима. Тиме се отварају нове могућности да се аутобуси извозе на тржишта у окружењу, са конкурентном ценом.

„Икарбус“ је произвео прво возило у Србији са еколошком нормом „евро 6“, што значи да домаћи превозници неће морати више у иностранству да набављају аутобусе за превоз на дугим линијама који могу да се крећу европским путевима и градовима без ограничења.

Овај производ је технолошки далеко најнапредније возило икада произведено у домаћој фабрици, а сазнајемо да ће се „Мерцедесова“ технологија користити и у другим моделима који се планирају у „Икарбусу“.

Преко 50 одсто компоненти укључујући и шасију израдиле су домаће фабрике и радионице, што је и те како подстакло кооперанте да се и они, уз „Мерцедесова“ упутства, технолошки унапреде.

„Аутобус има 51 седиште, у његовој изради примењени су најсваременији материјали и најбољи безбедносни системи. Уграђен је и мотор 'евро 6' који задовољава најстроже европске прописе и надамо се да ћемо имати изузетно конкуретан производ“, каже генерални директор „Икарбуса“ Александар Вићентић.

У овај аутобус први пут су уграђене камере за безбедност, тачније, ризик да возач заспи за воланом сведена је на минимум.

„Шта да вам кажем, аутобус се вози као путнички аутомобил. У случају да заспите за воланом имате две врсте упозорења, чим пређете траку пале се системи тако да нећете моћи да заспите за воланом“, објашњава Драгослав Ђоковић, пробни возач „Икарбуса“.

Аутобуси из „Икарбуса“ наћи ће веома брзо купце јер њихова цена је конкурентна на тржишту. Већ се преговара за извоз за БИХ, а ова фабрика на основу развијене технологије Мађарима извози компоненте јер су они одлучили да после две деценије поново производе аутобусе посто су своју индустрију угасили.

Нови аутобус возиће на релацији Београд-Нови Сад и имаће комплетан комфор туристичког аутобуса, интернет и видео-мрежу.

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво