Оснивач „Википедије“ покренуо портал вести „Викитрибјун“

Џими Вејлс, један од оснивача „Википедије“, покренуо је портал вести на којем ће радити професионални новинари, али и волонтери.

Викитрибјун треба да понуди „праве и неутралне“ чланке који ће помоћи да се сузбију „лажне вести“, преноси Би-Би-Си.

Замишљено је да портал буде без реклама али слободан за читање, због чега ће се ослањати на донације оних који га подржавају.

Експерти сматрају да портал има потенцијал да постане сајт од поверења, али и да би његов утицај могао да буде ограничен.

Викитрибјун ће функционисати слично као Википедија када је реч о томе да аутори морају да наведу извор за сваку чињеницу, и ослањаће се на грађане који ће моћи да додају чланке како би ажурирали вести.

Међутим, иако свако може да унесе измене на страници, оне ће „заживети“ само ако их новинари или добровољци којима се верује одобре.

Друга велика разлика у односу на Википедију је та што ће новинари, њих 10-20 за почетак, бити плаћени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво