Руси представили диск који чува податке више од 100.000 година!

Руски научници представили су „вечити“ диск – диск за који кажу да ће моћи да чува податке више од 100.000 година и који ће бити отпоран на ватру, воду и свемирску радијацију, пренео је Тас.

Диск је направљен од кварцног стакла, има пречник стандардног ЦД-а, а подаци се на њега снимају, а затим користе на сличан начин као што је то у случају ЦД-а, ДВД-jа и блу-реј дискова.

Шеф московске лабораторије за ласерско мењање наноструктуре стакла Иван Глебов рекао је да су истраживања показала да ће капацитет диска моћи да буде повећан до једног терабајта меморије, што је за друге врсте оптичких дискова немогуће.

Подаци на садашњим хард дисковима могу да трају до 50 година, док је век трајања оптичких дискова и магнетних трака између 60 и 100 година.

Глебов је истакао да је то подстакло научнике у лабораторији да направе „вечити“ диск у сарадњи са Фондацијом за напредне истраживачке пројекте.

Према његовим речима, диск ће бити тестиран у библиотекама и архивима, а комерцијална производња ће почети 2021. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво