Први роботи спремни за ђаке

У Научно-технолошком парку у Београду, представницима основних школа из главног града и околине уручени су први роботи „М-бот“. Реч је о савременим наставним алатима који се користе широм света. Ученици од петог до осмог разреда помоћу њих ће учити програмирање и кодирање.

У акцији „Битка за знање“ обезбеђена су средства за куповину робота за све 344 школе из 201 места и општине Србије.

Највећу донацију обезбедило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Министарка Ана Брнабић каже да је циљ да од септембра све школе у Србији добију „М-бот“ роботе и да је за њихову набавку неопходно још 400.000 евра.

„Одлучили смо да финансијски помогнемо овај пројекат, да не чекамо само привреду“, рекла је Брнабићева, која је и на челу Министарског ИТ савета.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, рекао је да су „М-бот“ роботи савремени наставни алати помоћу којих ће основци од петог до осмог разреда у школама учити програмирање и кодирање.

„Програм информатике од следеће школске године биће веома озбиљан и са много елемената програмирања, па ће им ови роботи бити од велике важности. Акција је показала да су жеља за знањем и битка за знање део истог процеса. Верујем да ће и друга фаза бити успешно реализована“, рекао је Шарчевић.

Све школе које су се пријавиле, њих 344, добиће ове роботе, а обуку за рад са њима прошло је 252 наставника, док је за 200 наставника обука у току.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво