Први експерименти швајцарске мини-лабораторије у космосу

Малени сателит који носи лабораторију мању од кутије за ципеле кружи око Земље, на удаљености већој од 500 километара. Током свог путовања, мини-лабораторија „Спејс фарме“ учествује у огледима у којима је гравитација „избачена из једначине“.

Први експерименти швајцарске мини-лабораторије у космосу Први експерименти швајцарске мини-лабораторије у космосу

Летелицу је прошлог месеца лансирала швајцарско-израелска компанија „Спејс фарма“ (Space Pharma), а пре неколико дана су први експерименти успешно приведени крају.

На удаљености већој од 500 километара, готово без икаквог утицаја Земљине гравитације, ћелије и молекули се понашају другачије. То омогућава напредак на разним пољима – од медицине до пољопривреде.

Најчешће се материјал за огледе шаље на Међународну свемирску станицу и експерименти се изводе уз помоћ астронаута или у посебним авионима, где се током лета неколико пута достигне бестежинско стање.

„Спејс фарма“ наводи да је развојем минијатурне лабораторије омогућено научницима да раде у условима микрогравитације током дужих периода.

„Све може да се изведе са удаљености, док је систем у свемиру. Само пошаљемо линк са свим командним документима и експерименти у лабораторији могу да почну“, објаснио је оснивач компаније Јоси Јамин.

Клијенти тада добијају податке и фотографије директно са места где се одвија оглед, који се одвија унутар специјално направљене стаклене преграде.

Сваки експеримент може се изводити више пута, како би се проучиле различите реакције.

Лабораторија је опремљена тако да може да изведе четири огледа, од којих је први био за Немачки институт за истраживање.

Следеће лансирање сателита, припремљеног такође за четири огледа, заказано је за август.

До 2018. године, Јамин се нада да ће почети да шаљу сателите са лабораторијом довољно великом да се у њој изведе 160 огледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво