Направили робота који за два дана сагради кућу

Нови робот може да изгради читаву кућу за два дана, а не треба му ни пауза за ручак.

„Хадријан икс“ је велики робот постављен на камиону, а може да постави и до хиљаду цигли на сат користећи тридесет метара дугачку руку, што значи да са једне позиције може да заврши цео посао.

Циглама се „храни“ покретном траком, која их доноси до руке која их хвата. Пре тога се премазују грађевинским лепком уместо цементом.

Може да се програмира да остави рупе на одређеним деловима, које ће после бити потребне за струјне водове или водоводне цеви.

Робот је направила аустралијска фирма „Фастбрикс роботикс“, а њен оснивач Марк Пивац каже да људи већ 6.000 година зидају куће, а још од прве индустријске револуције човек покушава да аутоматизује тај процес.

Било је потребно око десет година за његов развој, као и око пет и по милиона евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво