Немачка, зелена и електрична

У току су озбиљне припреме да се у наредних пет година са немачких путева избаци око 14 милона аутомобила чији мотори нису стандард „евро шест“. До краја године донеће се закон по коме ће возилима годишта до 2012. године бити забрањен саобраћај кроз центар немачких градова.

Немачка влада ће сваком купцу електричног аутомобила дати субвенцију од четири хиљаде евра да би подстакла њихову куповину. Држава је преузела и обавезу да сама сагради мрежу за пуњење нових електомобила. Ова вест је велика шанса и за нас, јер тренутно наши институти раде на потпуно новом начину искоришћења батерија путем кондезатора и већ сарађују са Немачком.

Канцеларка Ангела Меркел постигла је договор са немачким, али и Европским произвођачима аутомобила, који предвиђа заједничка улагања од 1,2 милијарде евра, како би се подстакла куповина еколошки прихватљивих возила.

Немачка влада стимулисаће и купце електричних возила са по 4.000 евра. Планиране трошкове за замену аутомобила на нафту и бензин електричним, поделиће по пола држава и произвођачи.

Спремни смо на промене и нове технологије. У предности смо над конкуренцијом јер већ имамо модел који се пуни из електричне мреже. Покушаћемо да смањимо трошкове производње и да обичним грађанима учинимо доступније наше возило на електрични погон.

Од укупне суме, 300 милиона евра Немачка ће за три године уложити на изградњу мреже пуњача. Наши научни радници увелико сарађују са реномираним немачким институтима на многим пројектима баш из те области .

Они се надају да ће се бар део средстава, кроз патенте које су понудили Немцима, вратити у Србију. У Институту у Старој Пазови и Институту ECO, компаније ИЕЕГ, који излазе на сајму технике у Београду, надају се да ће Немци помоћи и развој првог домаћег аутомобила на електрични погон чија се премијера очекује до краја године.

„Немци у великој мери улажу и у инфраструктуру. У наредних неколико година издвојиће милијарду евра, од чега ће 60 одсто бити уложено у инфраструктуру, а остатак је намењен стимулацији купаца електричних аутомобила“, истиче Славко Вујовић из Института ECO.

У Немачкој се годишње купцима испоручи више од три милиона нових аутомобила, до сада је продато свега нешто више од 30.000 електричних возила. Влада очекује да ће најновија иницијатива утицати на знатно повећање тражње за моделима на струју и „плаг-ин“ хибридима. Планирано је да до краја ове деценије број електромобила на улицама немачких градова достигне милион.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво