Хокинг и Закерберг подржали Милнеров стомилионски пројекат истраживања свемира

Милијардер и интернет инвеститор Јуриј Милнер одлучио је да, зарад бољег разумевања космоса, поново донира 100 милиона долара за хиљаде минијатурних космичких бродова који ће путовати до далеких звезда и слати фотографије назад на Земљу. Пројекат су подржали Стивен Хокинг и Марк Закерберг.

Уколико мисија буде успешна, научници би могли да одреде да ли се у звезданом систему Alpha Centauri, удаљеном око 25 билиона миља, налази планета налик Земљи на којој би живот могао да се одржи.

Међутим, неопходне су године да би се овај пројекат развио, а нема никакве гаранције да ће бити успешан.

Пројекат, настао у договору са Стивеном Хокингом, уследио је мање од годину дана након објављивања пројкета Breakthrough Listen – реч је о вишедеценијском пројекту вредном 100 милиона долара, такође уз Милнерову финансијску подршку, који прати радио-сигнале не би ли пронашао знакове интелигентног живота широм универзума.

Најновији пројекат, назван Breakthrough Starshot, подразумева мала возила која ће имати камере и комуникациону опрему. Научници се надају да ће возила, звана нанокрафти, летети брзином која је 20 одсто брзине светлости – више од хиљаду пута брже него данашње летелице.

„Изгледаће као чип мобилног телефона са веома танким провидним светлим једром“, открио је Пит Ворден, бивши директор истраживачког центра "Ames" у Наси, који води цео пројекат.

Ворден предвиђа слање веће, конвенционалније летелице у орбиту која ће садржати хиљаде нанокрафта, а затим лансирање нанокрафта, једног по једног.

Пројекат је велики изазов, признаје Ворден, укључујући и тај да нанокрафти треба да „преживе“ лансирање.

Мале летелице би, затим, путовале 20 година кроз међузвездани простор, са препрекама, као што су судари прашине. Ако нанокрафт доспе до звезданог система и успе да направи фотографије, било би потребно још око четири године да их проследи назад на Земљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво