Читај ми!

Милиони „Јахуових“ корисника шпијунирани

Програм „Оптички нерв“, у служби британских и америчких обавештајних агенција, пресрео је, а потом и сачувао велику количину приватног видео материјала милиона „Јахуових“ корисника. „Ово је потпуно нов ниво кршења приватност наших корисника“, истичу из „Јахуа“.

Британска обавештајна служба GCHQ, уз помоћ америчке НСА, пресрела је протеклих година на интернету видео материјал милиона људи који уопште нису осумњичени за било какву незакониту активност, пише Гардијан.

Документа британске службе у периоду од 2008. до 2010. године изричито наводе да је програм Optic Nerve (Оптички нерв) сакупљао замрзнуте кадрове људи који су комуницирали преко „Јахуове“ услуге видео разговора.

Сакупљени материјал је након тога сачуван на базе податаке GCHQ. Само у шест месеци 2008. године прикупљено, укључујући велику количину сексуално експлицитног материјала, од више од 1,8 милиона „Јахуових“ корисника.

„Ово је потпуно нови ниво кршења приватности наших корисника", бесно истичу из „Јахуа", наводећи да ниједног тренутка нису ни посумњали да се на овакав начин шпијунирају милиони људи.

Документа у која је Гардијан имао увид наводе и да је британска служба уложила много напора да сексуално експлицитни материјал сакупљен Оптичким нервом не процури из њихових база података.

Међутим, сама чињеница да је трећа страна, осим оних укључених у видео разговоре, дошла до оваквог материјала имплицира тешко кршење приватности интернет корисника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво