Читај ми!

Оборен закон физике: Материјал се хлади када га загревају!

Научници са Харварда открили су необичан материјал - што се више греје, мање топлоте испушта. На око 70 степени Целзијуса једињење познато као ванадијум-диоксид (VO2) изненада мења своја својства и од електричног изолатора постаје електрични проводник.

Тим научника сa Харварда, предвођен студентом Михаилом Кацом, открио је необичан материјал - што се више греје, мање топлоте испушта.

Тиме је прекршен један од фундаменталних принципа физике, којим објекти одашиљу више топлоте што се више загревају.

На око 70 степени Целзијуса једињење познато као ванадијум-диоксид (VO2) изненада мења своја својства и од електричног изолатора постаје електрични проводник, показала је студија објављена у часопису Физикал ривју икс.

Наиме, Михаил је одлучио да испита како прелаз VO2 из једног стања у друго утиче на интеракцију са светлом и електрицитетом.

Истраживачи су загрејали ванадијум-диоксид на диску од сафира, који се користи у експериментима који укључују топлоту, светлост и електрицитет.

Када су инфрацрвеном камером мерили колико топлоте и светлости загрејани материјал одашиље, приметили су да је након очекиваног загревања до 70 степени објекат на камери променио боју из плаве у црвену, а индикујући топлоту додатним загревањем у потпуности је постао плав, као кад је био хладан.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво