Читај ми!

Контактно сочиво које претвара у „суперхероја“!

Тим америчких научника успео је да направи контактно сочиво које садржи својеврсни телескоп и има увећање од 2,8 пута. Особа која га носи може да види свет на два начина - нормално и увећано.

Међународни тим научника на челу са Џозефом Фордом и Ериком Тремблејом из Сан Дијега успео је да направи невероватно контактно сочиво, које има увећање од 2,8 пута и самим тим може да обичног човека претвори у „суперхероја“, пише Дејли мејл.

Само сочиво садржи својеврсни телескоп. Оно је слично тврдим сочивима, али има уграђена мала алуминијумска огледала. Та огледала увећавају светлост попут телескопа, па су слике 2,8 пута веће.

Наравно, особа која га носи може да види свет на два начина - нормално и увећано.

Потребно је само да се помоћу три-де наочара с дугметом промени поларизација сочива.

Истраживање је спонзорисала ДАРПА (Агенција министарства одбране САД одговорна за развој нових војних технологија), а циљ је да се ова сочива користе у војсци, као и у хирургији, али и да буду корисна особама које пате од одређених обољења ока попут макуларне дегенерације.

Сочива су пријатна за ношење, јер је њихова дебљина десет пута мања од дебљине обичних сочива.

Клиничко испитивање ових сочива за „суперхероје“ почеће крајем године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво