Читај ми!

Бесплатне апликације, ипак, имају „цену“!

Преузимањем апликација за мобилне телефоне и њиховим инсталирањем одричемо се дела приватности. Онај ко је иза апликације, може да има увид у именик, у то кога смо позивали или је нас звао, па чак и да дође до серијског броја апарата. Зато стручњаци поручују да понуде пажљиво читамо и реагујемо брзо на чудне активности.

Модерни мобилни телефони обасипају нас примамљивим понудама о бесплатном инсталирању апликација различитих друштвених мрежа, игара и сличног. Ако прихватимо такве понуде, одричемо се дела приватности, а ризикујемо и да информације о нама буду злоупотребљене.

Притиском на опцију „прихвати“ дозволили сте да ваш сваки корак буде праћен. Онај ко је иза те апликације, може да има увид у ваш именик, у то кога сте позивали и ко је вас звао, па чак и серијски број вашег телефона.

Ретко ко провери услове понуде, а деца, која све више користе модерне мобилне апарате, понајмање.

Да ли ће праћење по брисању апликације бити настављено зависи од тога да ли је она злонамерна. То не можемо знати пре него што је инсталирамо, кажу информатичари.

Најпоузданије је користити оне које препоручују произвођачи телефона. Упозорење да је неко неовлашћено приступио нашем телефону јесу чудне активности непосредно по инсталирању сумњивих апликација.

Систем администратор у Информационо-комуникационом систему Саша Бероња указује на то да када неко успостави контролу над телефоном, он може да шаље поруке ка разним сервисима.

„Ако неко преузме контролу над вашим телефоном он касније може да шаље поруке ка разним премијум сервисима, односно да се то вама наплаћује кроз телефонски рачун. Тачније може да вршља по вашем апарату како год му одговара“, рекао је Бероња.

Немојте рачунати на то да ће вам мобилни оператoр због тога умањити рачун. Они нису дужни да истражују ко вас је покрао, већ наплаћују своје услуге.

Одговорност је искључиво ваша јер нисте били приморани да инсталирате ту апликацију. Подаци о нама које смо добровољно дали користе се и у друге сврхе.

„Ви у ствари добијате апликацију бесплатно на коришћење, а они заузврат добијају податке о вама, оне који су им потребни за њихову статистику и касније те податке сортиране продају даље одређеним агенцијама“, објашњава Бероња.

Ни Закон о заштити података о личности у овом случају не може да нас заштити од злоупотреба јер не предвиђа електронску форму сагласности, тако да информацију о томе ко, на који начин и у које сврхе користи наше податке, аутори апликација нису дужни да нам пруже.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да није важећи пристанак малолетника, приликом инсталирања апликације.

„Мислим да је најделикатније питање складиштења огромних база података, рецимо, малолетника на бази некаквог пристанка који није ни у формалном ни у суштинском смислу валидан. Другo, ви немате ни контролу над тим подацима“, нагласио је Шабић.

О овој теми тражили смо и мишљење стручњака у МУП-у, али су нам рекли да о томе не желе да разговарају.

Дакле, једино сами можемо да се заштитимо. За почетак, да понуде пажљиво прочитамо. Исто би требало да учине и родитељи како би могли да упозоре своју децу на могуће опасности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво