Читај ми!

Зуб јавља лекару шта једете и пијете!

За све оне који не могу себе да натерају да се придржавају договореног са лекаром стиже лек. Уколико једете масну храну, пушите или пијете алкохол, ваш лекар ће то одмах сазнати, а „птичица“ која ће му то јавити је ваш зуб!

Чак и у најозбиљнијим ситуацијама када им је живот здравствено угрожен, већина људи није увек искрена према свом лекару. Што би доктор Хаус рекао: „Пацијенти увек лажу“.

Тај проблем би могао ускоро да буде решен изумом научника Универзитета у Тајпеју. Наиме, развили су лажни зуб који служи као орални сензор и региструје све што једете и пијете.

Што је још важније, све то уредно блутутом преноси вашем лекару који је због тога упознат да ли пијете, пушите или једете и да ли се придржавате договореног.

Лажни зуб бележи покрете вилице, а досад је био тачан у 94 одсто случајева. Тренутно је у фази развоја, а највећи проблем представља то што мора бити повезан са компјутером и извором енергије путем жице.

Ипак, научници иду ка томе да коначна верзија зуба има блутут бежичну мрежу за слање података и батерију која ће напајати сензор и одашиљач.

Још једну прилично важну „ситницу“ морају да разреше: да ли ће за уградњу лажног зуба бити неопходно извадити здрави или ће се лажни само навлачити на постојећи зуб.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво