Читај ми!

"Moto X" – први „плод љубави“ Гугла и Мотороле

Још откако је „Гугл“ објавио куповину „Мотороле“ за 12,5 милијарди долара, сви су се питали како ће изгледати њихов први заједнички смартфон. Ко се надао новом крику технологије и мобилном суперкомпјутеру, њега ће "Moto X" сигурно изненадити (читај: разочарати).

Први „велики“ производ након што је „Гугл“ пре годину и по дана, за 12,5 милијарди долара „ставио шапу“ на „Моторолу“, представљен је првог дана овог месеца у Њујорку.

За сада највећи „плод њихове љубави“ зове се "Мото X" и представља став „Гугла“ и „Мотороле“ по питању значаја технологије у нашим свакодневним животима и како се она у њих уклапа.

Рик Остерлох, потпредседник производног менаџмента у „Мотороли, врло је једноставно објаснио њихов став: „Сматрамо да паметни телефони и нису баш паметни“.

То и није баш неистинито. Иако се свака нова верзија паметних телефона хвали већом меморијом или екраном, бржим процесором и новим опцијама које се ретко користе, ефикасност обављања основних функција мобилног телефона не мења се много.

"Мото X" се тако води начелом „мање је више“ и не пати за запањујућим списком техничких могућности. Идеја је да корисници у неком тренутку више неће бити опседнути гигабајтима, мегапикселима и процесорима, а да ће почети да размишљају о томе како се осећају користећи свој мобилни, како им он олакшава живот и колико траје.

Меморијски гледано, две су верзије "Моto X" на располагању – од 16 и 32 гигабајта, с екраном од 1280x720 пиксела, дијагонале 11,93 центиметара.

„Могли смо да направимо и екран с бољом резолуцијом, али то би само трошило батерију, а нико не би приметио разлику“, изјавили су из „Мотороле".

Визуелно, постоји чак 504 варијанте кућишта "Мото X" паметног телефона – 18 маски за задњу страну апарата, у палети боја од сиве до јарко ружичасте, у комбинацији са дугмићима на бочним странама телефона који долазе у седам различитих боја – омогућавају то.

Aли није све у изгледу...

Међутим, "Мото X" није без шарма и иновација. Главна нова одлика је препознавање гласа које је стално укључено. Фраза којом активирате мобилни је Okay Google now, а једном када се научи на ваш глас, "Мото X" ће реаговати само на њега, и препознати га чак и у врло бучним окружењима и на већим удаљеностима.

"Мото X" се поноси и својим брзим и иновативним активирањеm камере – "Quick Capture". Ако желите нешто брзо да усликате, треба само да узмете апарат у шаку и два пута га окренете налево и надесно, боље рећи протресете брзим покретом ручног зглоба (!) након чега се камера у секунди пали.

Ово „трескање“ мобилног делује помало неозбиљно, али је заиста једноставно и брзо.

Да бисте извршили окидање, довољно је да притиснете било које место на екрану, а "Мото X" ће сам фокусирати, прилагодити светло и снимити фотографију.

Све друге опције ћете морати да тражити по подешавањима, али Остерлох брани овај принцип истичући да нико ионако не користи додатне опције.

Иначе, на располагању са задње стране је камера од 10 мегапиксела (снима 1080p видео), а са предње 2 MP.

Вреди споменути и двојезгарни процесор, Qualcomm Snapdragon S4 Pro (MSM8960Pro) 1.7 GHz

Неке особине ипак искачу из основног става о једноставности коришћења. Како телефон све време прати шта радите, тако се, на пример, аутоматски пребацује на "drive" начин рада када се налазите у аутомобилу.

Наравно, не може проценити јесте ли возач или сувозач, па се тај начин рада мора ручно искључити сваки пут када се негде возите.

„Моторола“ скренула с устаљеног правца

Све у свему, нови "Мото X" је једноставна верзија Андроид (4.2.2) телефона у средњем рангу цена, с неколико згодних иновација.

Паметан телефон који можете једноставно и угодно користити, али који вас неће оставити без даха својим спецификацијама. Тиме неће озбиљно угрозити ни „Епл“, ни „Самсунг“, али чини се да то није била ни намера „Мотороле“ која је у развоју свог паметног телефона закорачила у потпуно другом смеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво