Недељко Ковињало, понедељак, 15. сеп 2014

Отишао је Гале

Један од најбољих фудбалера свих времена, са простора бише Југославије, Милан Галић преминуо је изненада. Имао је 76 година и иза себе каријеру за понос, и свој и наш. Капитен златне олимпијске репрезентације у Риму 1960, исте године био је незаменљив у селекцији Југославије која је играла у финалу првог Првенства Европе, као и у оној која је била четврта на Светском првенству у Чилеу.

     Има ту још много трофеја, екипних и појединачних, које је освојио у националном тиму, али и у клубовима за које је играо. То ће остати уписано у фудбалским аналима, увек доступно знатижељним статистичарима. Међутим, тамо нема простора за неки субјективан став, или емоције, на пример. А ја бих баш о томе.

     Наиме, сва моја страст и везаност "за најлепшу споредну ствар на свету" /отрцана али незаменљива фраза/, проистекла је из времена када је на сцени била Галићева генерација. Одрастао сам у малој касаби где је клинцима гумена лопта била највернији друг у игри. Где је била лопта, ту сам увек био и ја, неизоставно. Наша веза је била нераскидива, ни батине нису могле да је униште.

     Када сам се ја заљубио у фудбал, у мојој касаби још није било телевизора. Срећом, моји су имали радио, а ја нисам пропуштао омиљену емисију "Време спорта и разоноде". Чим би почели да се смењују гласови Радивоја Марковића, Мирка Камењашевића, Иве Томића и осталих врлих радио-репортера - ништа ме није могло померити од радио апарата.

      Не могу да објасним зашто сам се ја идентификовао баш са Миланом Галићем, али сваки пут када бисмо терали лопту, ја сам морао бити Галић. У противном, нисам учествовао у игри. Вероватно зато што је Гале давао голове као од шале, па сам веровао да ће се пелцер примити и на мене.

      Коначно је, у ери Партизановог похода на Европу 1965/66, моја породица купила телевизор. У време играња утакмица наша дневна соба личила је на омању, али крцату кино-салу. Ипак, ја сам успевао да нађем своје место и, напокон, видим оне о којима сам маштао. На моју жалост Галић је био у војсци, играо је само у финалу. После финала Купа шампиона отишао је у белгијски Стандард, није више био у видокругу.

     Тако су моја сазнања о играчким квалитетима Милана Галића више стварана на бази опажања глагољивих радио-репортера, писања новинара или причама његових савременика. Мислим да је анализа коју сам чуо од недавно преминулог  колеге Милета  Коса била најбоља. Рекао ми је да је Милан Галић један од ретких фудбалера тог времена који би без икаквих проблема могао да игра и у данашње време, на истом нивоу. Изузетно брз, са савршеном техником, коју није злоупотребљавао. Играо је једноставно и увек конкретно, за екипу. Био је  и стрелац и асистент. Рекло би се - скоро савршен играч.

     Имао сам задовољство да, својевремено, у серијалу "Звезде спорта" направим емисију са Миланом Галићем и схватим о каквом се човеку  ради. Иако је по свом спортском учинку заиста био звезда, он то у стварном животу никада није био, нити се тако понашао. Био је скромни, повучени правник у нашем фудбалском савезу. Отишао је  тихо, онако како је и живео. Не у легенду, он је тамо још од завршетка фудбалске каријере.

број коментара 8 пошаљи коментар
(петак, 19. сеп 2014, 14:45)
anonymous [нерегистровани]

e da

Soskic ,Galic ,Miladinovic , Jusufi ,....Srce me boli kad se setim .

(петак, 19. сеп 2014, 17:39)
anonymous [нерегистровани]

velika fudbalska zvezda

Mi iz starije generacije bivse SFRJ bili smo podeljeni izmedju Zvezde,Partizana, Hajduka i Dinama. Ja sam bio navijac Zvezde ali sam obozavao Milana Galica. Steta sto je vreme takvo brzo i sto je takav talenatkao Galic ostao skroman i bez vecih finansiskih izvora,Dao je mnogo i za reprezentaciju i za Partizan.Neka mu je vecna slava a nadam se da ce Beograd da naslovi jednu ulicu Milan Gaic

(субота, 20. сеп 2014, 15:11)
anonymous [нерегистровани]

Gale legendo!

Pocivaj u miru! Tvoji grahovljani iz - daleka!

(субота, 20. сеп 2014, 16:04)
anonymous [нерегистровани]

Tim snova!

Soskic, Jusufi, Lj. Mihajlovic, Becejac, Rasovic, Vasovic, Bajic, Kovacevic, Hasanagic, Galic, Pirmajer.... Nema Bajica, nema Vasovica, pridruzi im se i Galic! Laka im zemlja, i neka im Bog podari rajsko naselje, zasluzili su!

(четвртак, 25. сеп 2014, 13:22)
Milan [нерегистровани]

Moj komentar

Meni dopao i mislim da jesmo tim snova

(понедељак, 27. окт 2014, 21:32)
smeker [нерегистровани]

Nema vise Galeta

Generacija tzv. "Bobekovih beba" bila je najbolja sto ce Partizan imati!Soskic,Sombolac,Jusufi,Vukelic,Miladinovic,Vasovic,Z.Cebinac,Kovacevic,Hasanagic,Galic,i Mihajlovic.Posle su dosli Becaja,Rasovic,Pirmajer a Lj.Mihajlovic kao tadasnja rezerva uz Bajica zamenili:Sombolca,Vukelica,Cebinca i Mihajlovica - Slinu. Trostruki prvaci Juge (tada po meni najjace Lige Evrope)plasirali su se u finale Lige Sampiona!Cak sedmorica njih su igrala tu utakmicu a Gale pravo iz JNA bez skoro treninga na teren.Steta jer da je bio spreman sad bi istorija Jugo fudbala imala dva bivsa prvaka Evrope!

(понедељак, 17. нов 2014, 07:16)
aToša Jagodinanonymous [нерегистровани]

Za nezaborav

Beara, Mitić, Šekularac, Kostić, Džajić...

(понедељак, 22. дец 2014, 19:30)
NENAD iz Pariza [нерегистровани]

Generacija za pamcenje

Da nazalost nema vise stare Juge ali ni starih asova CRVENE ZVEZDE iPartizana toje strasno tesko i zalosno jer to su bili fudbaleri za pamcenje i ponos srpskog i jugoslovenskog fudbala !