Читај ми!

Са Канског фестивала стиже подршка рестаурацији филма „Крадљивац бресака"

У оквиру 77. Канског фестивала, Асоцијација европских филмских архива и кинотека доделила је подршку за рестаурацију филма „Крадљивац бресака“ чији је носилац Државни аудовизуелни архив Србије – Југословенска кинотека. Остварење редитеља Вула Радева са Радетом Марковићем у главној улози, биће рестаурирано у сарадњи са филмским архивима Бугарске и Црне Горе.

Програм Сезона европских филмских класика, покренут пре пет година подразумева да најмање три европска филмска архива или кинотеке сарађују на једној дигиталној рестаурацији ради истицања важности очувања филмског наслеђа.

Ове године од свих понуђених предлога које су поднели европски архиви, одабрана је историјска прича из Првог светског рата о љубави заробљеног српског официра и супруге бугарског пуковника.

Интимна прича из турбулентног времена Крадљивац бресака која је била номинована за Венецијанског Златног лава, снимљена је пре тачно шест деценија и представља прву сарадњу бугарске и југословенске кинематографије.

„Велико је задовољство бити препознат као лидер најбољег пројекта по оцени жирија којем је председавао један од најзначајнијих мађарских редитеља – Иштван Сабо. Југословенска кинотека пети пут учествује у Сезони европских класика, али овога пута у наредној сезони са чак два филма. Један је филм Здравка Рандића Трагови црне двојке, и он представља самосталну рестаруацију, а други је филм који је 1964. режирао познати бугарски редитељ Вуло Радев”, каже Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

„Југословенска кинотека је од самог почетка један од наших главних партнера са филмовима које са великом успехом, квалитетно рестаурира у сопственој лабораторији. Ове године имамо 24 земље које су део програма Сезона европских класика са филмовима различитих жанрова од немих, преко научно фантастичних, ноар филмова до остварења која подстичу на размишљање о човечанству, рату, ропству и тоталитарним режимима”, рекла је Паулина Реизи, извршни координатор Асоцијације европских филмских архива.

Оваквим догађајима уприличеним у време Канског фестивала, даје се значај класицима светског филма.

То такође потврђује и фестивалски програм Кан класик покренут пре тачно две деценије, који ове године слави велике јубилеје филмских драгуља као што су Седам самураја Акире Куросаве, Шербурски кишобрани Жака Демија и Париз Тексас Вима Вендерса.

понедељак, 03. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије