Читај ми!

ЕУ покренула истрагу против Алфабета, Мете и Епла, потенцијалне казне у десетинама милијарди

„Алфабет“, „Мета“ и „Епл“ су под истрагом за потенцијално кршење Закона о дигиталним тржиштима, који је у Европској унији уведен 2022. године. Уколико буде утврђена кривица, компанијама би потенцијално могле да буду наплаћене казне у висини од десет одсто годишњег обрта.

Шефица антимонополског тела ЕУ Маргрет Вестагер и европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон објавили су да је започета званична истрага против „Алфабета“, који поседује Гугл, „Мете“ и „Епла“.

Портпарол „Епла“ саопштио је да ће компанија конструктивно приступити истрази и да су уверени да је њихов план у сагласности са Законом дигиталних тржишта (Digital Markets Act).

Из компаније додају да њихови тимови раде на успостављању бројних механизама како би се повиновали закону ЕУ, као и заштити приватности и безбедности њихових корисника у Унији.

У међувремену, из „Мете“ су рекли да је компанијин систем претплате као алтернатива оном којим се тргује са корисничким подацима – већ добро познат бизнис модел широм индустрије.

Увели смо претплату на наше сервисе и избацили рекламе како бисмо одговорили на неколико регулаторних обавеза, укључујући Закон о дигиталним тржиштима. Наставићемо да конструктивно сарађујемо са Комисијом“, навели су из „Мете“.

Пет различитих истрага

Европска унија ће истражити пет различитих могућих кршења закона.

Прва и друга истрага о томе да ли „Епл“ и „Алфабет“ не дозвољавају апликацијама да слободно комуницирају са корисницима и склапају уговоре са њима.

Трећа је усмерена на то да „Епл“ не обезбеђује корисницима довољно избора.

Четврти смер истраге је ка „Мети“ за коју се тврди да тражи људима да плате како би избегли да се њихови подаци користе за рекламе.

Пета истрага бави се „Гуглом“ и праксом компаније да у претрази даје предност својим производима.

Компаније под лупом

Органи ЕУ сматрају да што се тиче прве две истраге – компаније отежавају апликацијама да својим корисницима пренесу начине да плате мање за њихове услуге ван платежних метода „Еплових“ и „Гуглових“ продавница апликација.

Под трећом тачком, из ЕУ наводе да је „Епл“ у обавези да омогући корисницима да лако обришу апликације са њихових уређаја, промене првобитне поставке и да им се јасно да избор између коришћења различитих браузера и претраживача.

ЕУ наводи да „Еплов“ веб-браузер не даје корисницима довољан избор, а неке апликације, попут Епл фотографија, уопште не могу да се обришу.

Маргрет Вестагер је истакла да ће истраге трајати око 12 месеци.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво