Читај ми!

Шифре бирајте пажљивије и мењајте на неколико месеци

Толико већ имамо разних шифара за апликације и уређаје, да нам је потребна и шифра да откључамо све те шифре у глави. Да ли још за све налоге имате исту шифру 1234 или чекате да вам неко хакује налог или још горе рачун?

Лозинка треба да буде компликована за хакере, али ми треба лако да је запамтимо. Важно је да не садржи личне податке име и презиме, датум рођења и цифре од 1 до 9. Сигурна лозинка не може бити ни име кућног љубимца, рођака, или пријатеља, јер се то лако открије.

„Препорука је да лозинка има негде између 12 и 16 карактера, да не буду можда јасне речи него нешто попут неке скраћенице, или могућност којој се прибегава често је да неке стране речи било ког језика напишете на српском. То је нешто што ће се вероватно теже наћи и да користите минимум две-три речи уз још неке одговарајуће карактере, на пример неки број да убаците, неко велико слово“, објашњава Лука Милинковић, стручњак за сајбер безбедност.

„То упоредимо са оним када идете на посао, када излазите из куће, никад не заборавите да закључате врата, значи увек на тај начин треба размишљати и када су шифре од налога где пишемо неке објаве, где имамо доста информација приватних о нама, да увек размишљамо да и то треба да закључамо, да и то треба такође да штитимо“, истакла је Емина Бековић из Министарства информисања и телекомуникација.

Уколико сте налог користили на туђем рачунару, обавезно се одјавите. Стручњаци саветују да на сваком налогу имамо другачију шифру. Хакери могу наш углед довести у питање, али најчешће су финансијске злоупотребе.

„На пример: 'Налазим се тренутно у Грчкој, украден ми је пасош, немам новац. Молим те пошаљи ми толико и толико пара, на тај рачун.' И када ви приметите да је у питању вама блиска особа или колега, прва реакција није да је реч о криминалним активностима некога ко је компровитовао сајт, односно мејл, прва реакција је да желите свом блиском да помогнете“, наводи Катарина Јонев, стручњак за сајбер безбедност.

„Хакери настоје да имају неку корист, највећу корист имају ако вам украду платну картицу, или е-банкинг налог. Али с друге стране, то је некада теже урадити, па онда прибегавају ономе што могу лако да прибаве. Ако прибаве корисничке налоге на друштвеним мрежама, они сутра могу да продају 100, 200, 1.000 налога за приступ Фејсбуку неком другом“, нагласио је Лука Милинковић.

Лозинку никада не говорите другима. Деца то често чине, па кад се посвађају са другарима буде проблема.

„У тинејџерским годинама јако често долази до свађа, до љубоморе. Како на најбољи могући начин некоме задати бол и узвратити? Нажалост, тиме што ћемо злоупотребити туђе поверење и туђу шифру. Па на пример свим контактима или некоме ко нам се допада, послати узнемирујуће поруке и претње“, објашњава Катарина Јонев.

Поред тога што шифре треба пажљиво бирати, најбоље би било и мењати их на неколико месеци, јер је тада мања вероватноћа да ћемо бити жртва хакера, саветују стручњаци.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара