Читај ми!

Упознајте Тајлера Хобса – софтверског инжењера са страшћу према ликовној уметности

Упознајте Тајлера Хобса, звезду генеративне уметности, који наредних дана отвара паралелне изложбе у Лондону и Њујорку.

Тајлер Хобс је визуелни уметник из Тексаса, који првенствено ради са алгоритмима и бојом. Његов опус усмерен је на компјутерску естетику, начине на који су обликоване премисе модерних хардвера и софтвера, али и начин на који коресподнирају са светом који нас окружује.

Неретко, његови радови стварају баланс између хладне структуре компјутерских програма и шареног, органског хаоса који је део природе.

Хобс је тренутно најбољи представник генеративне уметности и најгорљивији заступник кода као креативног процеса. Бивши софтверски инжењер са страшћу према ликовној уметности открио је пуни потенцијал апстрактне умености рођење из алгоритама.

На тај начин, Хобс је развио јединствену дигиталну естетику уроњену у не-дигиталну уметност и апстрактни експресионизам.

„Генеративну уметност можете да дефинишете на неколико начина. Но суштина је да уметник ради унутар система или кроз одређени процес, а не да ствара једно одређено дело", објашњава Хобс.

Са својих 35 година, Хобс је вероватно напознатији по својој Фиденца НФТ серији генерисаној из јединственог алгоритма. Само једна од њих продата је за 3,3 милиона долара, уз силну повику и хистерију критичара.

Но Хобс је успео да раздвоји уметност од крипто спекулација и појавио се са неокрњеном репутацијом међу публиком која је његове радове грозничаво тражила. То је отворило простор за нову форму уметности и звезда које се рађају. Тај простор заузео је Хобс.

Две изложбе паралелно ће бити отворене почетком марта, у Лондону и Њујорку. Биће у физичком облику, а посетиоци ће моћи да ходају око радова, посматрају их из разних улгова, упијају разлике у текстури и нијансама, али и малим неправилностима у линијама које не нестају кликом миша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво