Читај ми!

Професор Ламбић из Зрењанина поново на Стенфордовој листи најцитиранијих истраживача

Драган Ламбић, професор на Педагошком факултету у Сомбору, нашао се и други пут на Стенфордовој листи цитираних научника. Од 72 истраживача из Србије који су на тој листи, Ламбић се једини бави криптографијом, а истраживања су усмерена на примену у образовању.

Да Зрењанинац Драган Ламбић, професор на Педагошком факултету у Сомбору до успеха није дошао случајно, доказ је што се другу годину заредом нашао на Стенфордовој листи.

„Бавим се развојем нових система који могу да се примене у криптографији и такође бавим се сигурносном анализом постојећих криптографских система, као и оних система који ће тек бити развијени. Ту криптографија има значај у безбедном коришћењу свих тих технологија и да тако кажем и чувању сигурности наше личне на интернету“, појашњава професор Драган Ламбић.

Стенфордова листа бодује допринос појединца науци. Ламбић је захваљујући цитираности сврстан међу два одсто од укупног броја научника на свету.

„Управо та научна утицајност, препознатљивост и вредност његових истраживачких домета значајнија, трајнија јер је светски уочена. Просто је добила једно светско признање и светску актуелизацију“, истиче Сања Голијанин Елез, продеканка за наставу и докторске студије.

Криптографија је наука која се бави методима очувања тајности информација.

„Мислим да је недовољно заступљена на образовним институцијама. Не значи само на овом општег карактера, него и на оним институцијама које се више баве технологијом, математиком и тако даље“, сматра Ламбић.

Конкретно на Педагошком факултету криптографију слушају студенти на смеру дизајнер медија у образовању. Наука је корисна и библиотекарима за уређење база података.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара