Читај ми!

На које технолошке трендове треба обратити пажњу током 2023.

Технолгије се толико брзо развијају да је тешко испратити новитете и на недељном нивоу. Ипак, извесно је да ће поједине области већ у овој години преузети доминацију.

На које технолошке трендове треба обратити пажњу током 2023. На које технолошке трендове треба обратити пажњу током 2023.

Вештачка интелигенција

Вештачка интелигенција већ годинама привлачи велику пажњу и то не само пословног и технолошког света.

Из великих савремених компанија употреба се преноси и на малопродају и ситнија предузећа. Понуда одговарајуће гардеробе купцима, и по величину и по стилу, бесконтактна, ефикаснија онлине куповина, преузимање и замена робе, само су неки од послова које ће преузети вештачка интелигенција и тако корисницима учинити свакодневни живот једноставнијим.

Метаверзум

Када је „Фејсбук“ у октобру 2021. године променио име у „Мета“, израз метаверзум постао је актуелнији. Ову реч сковао је писац Нил Стивенсон 1992. године у свом роману Snow Crash.

Метаверзум је платформа која ће нам омогућити да се дружимо са пријатељима, да учимо, купујемо, чак и да радимо у виртуелном простору. Стваран свет ће се спојити са виртуелним када метаверзум достигне свој пун потенцијал. Због тога „Фејсбук“ и „Гугл“ улажу милијарде долара како би убрзали развој.

Процењује се да ће метаверзум до 2030. године глобалној економији донети додатних пет милијарди долара, а да је година пред нама кључна јер ће дефинисати правац и брзину развоја. Проширена и виртуелна стварност, као део метаверзума, такође ће наставити убрзано да се развијају.

Аватар – присуство које пројектујемо док комуницирамо са другим корисницима у дигиталном свету могао би да изгледа и креће се баш као и ми у стварности.

Зелени водоник

Климатска криза стеже обруч и зато су све очи упрте у, такозвани зелени водоник. Може да се користи у прехрамбеној, хемијској или индустрији вештачких ђубрива, уместо фосилних горива. Еколошки је најповољнији јер није отрован, а његовим сагоревањем настаје вода.

Дигитални близанци

Дигитални близанци су виртуелне симулације процеса, операција или производа из стварног света које се могу користити за тестирање нових идеја у безбедном дигиталном окружењу. Без високих трошкова и ризика. Од фабрика, машина, аутомобила па све до прецизне здравствене заштите.

Нанотехнологија и модификовање гена

Нанотехнологијом моћи ћемо да креирамо материјале са потпуно новим карактеристикама, као што су отпорност на воду, топлоту, хладноћу... Исто тако бићемо у прилици да мењамо гене, што би довело до самоизлечења живих организама.

Уређивање гена делује као обрада текста, у коме се неки елементи могу вадити, а други додати, а све то може се употребити за исправљање ДНК мутација или бирања боје косе и очију потомака.

Блокчејн

Блокчејн и у 2023. остаје тема о којој ће се причати јер компаније све више теже децентрализацији производа и услуга. На пример, тренутно све складиштимо у клауду, односно облаку, али ако те податке почнемо да шифрујемо помоћу блокчејна, наше информације неће бити само безбедније, већ ћемо имати иновативне начине да им приступимо и анализирамо их.

Квантни рачунари

Компјутери који ће радити милијарду пута брже од традициноланих нису више тако далека будућност захваљујући квантим рачунарима. Они користе субатомске честице за креирање нових начина обраде и складиштења информација. Глобална трка у овој области се већ увелико захуктава о чему сведоче огромна улагања Америке, Велике Британије, Кине и Русије у квантно рачунартсво.

Роботи сличнији људима

Подизање предмета, заливање биљака, точење пића... радње су које ће у овој години моћи да обављају роботи налик људима.

Илон Маск је у септембру прошле године открио два прототипа хуманоидних робота Оптимус и рекао да ће његова компанија бити спремна да прими поруџбине у наредних неколико година.

Аутономни системи

Самовозеће камионе и бродове, роботе за испоруку, савршеније фабрике виђаћемо чешће у 2023. Пословни лидери ће наставити да напредују у стварању аутономних система, посебно у области испоруке и логистике.

Одржива технологија

Колико постаје неопходна, толико постаје и тренд. Одржива технологија је такође једна од тема о којој ће се много говорити у години пред нама. Без паметних телефона и рачунара више не можемо, али свеприсујтнија је и свест о томе где и на који начин настају.

Веће је интересовање и за то колико и које енергије користе платформе и сервиси на којима проводимо време. У 2023. се од компанија очекује да поведу више рачуна о енергетској ефикасности производа и услуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара