Читај ми!

На сваких 39 секунди у Србији се деси један сајбер напад

У свету се сваког дана забележи најмање 400.000 хакерских напада, показују подаци компаније „Касперски“. Нови софистицирани облици напада и интензивна кампања превара преко мејлова обележили су годину за нама.

У Србији се према подацима Националног ЦЕРТА, на сваких 39 секунди деси један сајбер напад, што нашу земљу сврстава у светски врх. Срђан Радосављевић, стручњак за сајбер безбедност у компанији „Касперски“, говори шта показују подаци о хакерским нападима у 2022. години?

– Што се тиче Републике Србије, наши подаци показују да смо имали пораст укупног броја напада од 24 одсто, док смо имали смањење броја напада на појединачне кориснике од 13 одсто. То бих хтео мало детаљније да објасним. Што се тиче тог смањења напада на појединачне кориснике, то показује како су напади у 2022. години постали много софистициранији него што су били претходних година. Број корисника који је таргетиран је мањи, али је напад комплекснији и током напада се користи више различитих „малициозних“ софтвера.

Који су најчешћи облици напада и да ли се појављују нови непознати типови?

– Што се конкретно Србије тиче, оно што смо приметили у овој години јесте повећан број таргетираних напада преко електронске поште. Желим да истакнем да је у тим нападима коришћена техника коју до сада нисмо имали прилике да видимо у нашој регији, конкретно у Србији. Када причамо о „фишингу” (fishing), односно „пецању” корисника, идеја је да се корисник превари и да на основу података који се налазе у поруци ураде нешто што би као резултат имало малициозну активност. У овим нападима се користе одређене државне компаније. Нападачи желе да преваре кориснике и да их наведу да мисле да је та порука заиста стигла са те адресе.

Који су кључни савети, како се заштити?

– „Касперски“ увек препоручује, што се приватних лица тиче, адекватну заштиту. Такође, да се води рачуна о оваквим електронским порука, да се не отварају сви линкови као и да када преузимају одређене апликације и одређени садржај са интернета провере њихову веродостојност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара