Пуштена у рад прва 5Г базна станица у Србији

У Научно-технолошком парку Београд 5Г окружење је доступно компанијама, предузетницима и студентима.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, доц. др Михаило Јовановић и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, присуствовали су данас догађају који је „Теленор Србија“ организовао поводом пуштања у рад прве 5Г базне станице у Србији у Научно - технолошком парку Београд.

Компанија „Теленор“ креирала је 5Г окружење које од данас могу користити домаће и стране компаније, стартапови и студенти техничких факултета за развој решења на технологији будућности.

Пета генерација мобилне телефоније доноси вишеструко већу брзину преноса података, већу покривеност и готово потпуно одсуство кашњења у преносу података. Брзине које нуди су од 10 до 100 пута веће од тренутно доступних, а очекује се да ће највећу примену имати у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији.

„За разлику од свих претходних генерација мобилне телефоније, 5Г генерација доноси много бржи одзив мреже и много већу брзину преноса података, што значи да ће за многе примене, као што су виртуелна и проширена реалност, за које смо до сада морали да користимо фиксне рачунаре, моћи да користимо мобилне уређаје у покрету. 5Г мрежа ће омогућити да се са уређајима управља у реалном времену, да заживе мреже великог броја сензора (Internet Of Things) које управљају градским сервисима и великим системима (Smart City). Све ово ће утицати не само на повећање квалитета свакодневног живота и смањења трошкова пословања, већ ће отворити и велики број могућности за развој нових послова и предузетништво“, нагласио је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

На догађају су решења представиле компаније из Научно-технолошког парка - "Novelic" и "DigitalWorx" које ће радити на развоју примене 5Г технологије на својим производима.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара