Нови пуњачи за 15 минута пуне батерије електричних аутомобила

Следећа генерација електричних аутомобила могла би да пуни батерије за отприлике онолико времена колико је обичним возилима потребно да напуне резервоаре бензином или дизелом.

Група компанија међу којима су немачки БМВ, „Порше“ и „Сименс“ саопштила је да је развила технологију која ће учинити да супербрзи пуњачи електричних возила постану стварност, преноси Си-Ен-Ен.

Наиме, направили су станицу за пуњење снаге 450 киловата којој је потребно само три минута да аутомобилску батерију напуни довољно за 100 километара путовања. Пуно пуњење траје 15 минута.

Ијан Елерингтон са научног института „Фарадеј“ на Кембриџу каже да је нова технологија превазишла очекивања, иако има неких проблема који морају да се реше пре њене употребе.

„Станице снаге 450 киловата су значајно брже у пуњењу од ‚Теслиних суперпуњача‘ од 120 киловата. У принципу, оне су десет пута брже од такозваних брзих пуњача који су тренутно у употреби“, истиче Елерингтон.

Једна од највећих мана електричних аутомобила тренутно је време пуњења батерија. Елерингтон наводи да би следећа генерација пуњача могла да реши тај проблем.

„Са снагом од 350 до 450 киловата, пуњење електричних аутомобила по трајању ће моћи да се упореди са пуњењем резервоара бензином или дизелом. То ће учинити дужа путовања у електричним возилима много практичнијим него што су сада“, објашњава Елерингтон.

Ипак, није све тако идеално са новом технологијом.

Тренутно на тржишту не постоје возила која би могла да прихвате такву јачину пуњача, па ће бити потребна наредна генерација батерија да би се у потпуности искористио потенцијал нове технологије.

БМВ и „Порше“ су за пројекат морали да направе посебно дизајнирана возила за тестове.

Осим тога, супербрзо пуњење са снажнијим пуњачима мање је ефикасно и заправо може да оштети батерију, што би утицало на њен радни век.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се