Кинески „сунђерасти“ градови будућност?

Кина развија „сунђерасте“ градове како би смањила задржавање воде у градовима и ефикасније управљала водом у сушним периодима. Како они изгледају, како функционишу и како су се показали до сада, у пробном периоду?

Кроз читаву своју историју Кина има великих проблема са поплавама, које су узроковале велика разарања и губитак живота. Ту на сцену ступају „сунђерасти“ градови, где је главна идеја да градови апсорбују, складишта и отпуштају воду, чиме би се спречавали и поплаве и суше.

Са тестирањем се почело пре три године у 30 градова, а међу њима је био Хеби у провинцији Хенан. Направљен је пробни простор, а пројекат је започео „омекшавањем“ тврдог, водоотпорног коловоза.

Заменица директора Градског зеленила дистрикта Ђинбин, Сун Сијаохуа, објаснила је и демонстрирала да пут направљен од новог материјала без проблема пропушта воду, а и даље задржава чврстину.

Зеленило које покрива тротоар такође упија и пречишћава кишу, која се потом слива испод површине.

Ту су постављени резервоари за складиштење воде како би се кишница сачувала за будућу употребу.

„Циљеви претходне урбанизације у Кини били су брзина и капацитет. Сада је важан и квалитет. Сунђерасти градови су будућност. Унапредиће квалитет живота људи и повећати ниво комфора“, истиче Џоу Феисијанг из кинеске Академије за урбано планирање и дизајн.

И становници су задовољни иновацијама.

„Раније када је падала киша, све би поплавила. Сада је све боље. Зеленило је такође веома пријатно за око, а помаже у пречишћавању воде“, објашњава Би Ђинг, становница града Хебија.

Иако је идеја „сунђерастих“ градова била да спрече поплаве, стручњаци кажу да је пројекат такође донео промену свести ка холистичком и одрживом приступу урбаног развоја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара