„Гугл“ данас напунио 20 година!

Компанија коју су пре тачно две деценије основали студенти Лари Пејџ и Сергеј Брин, у међувремену се развила у претраживач чије је име у свакодневном животу постало глагол!

Технолошки гигант „Гугл“ планира да прослави рођендан у Сан Франциску церемонијом посвећеној будућности интернет претраживања и обећава неколико изненађења, преноси Хина.

Лари Пејџ и Сергеј Брин били су студенти Универзитета „Стенфорд“, недалеко од Силицијумске долине, када су почели да раде на стварању претраживача који ће бити другачији од свих дотадашњих.

Двојац је развио софтвер који је узео у обзир односе између интернет страница како би им то помогло да утврде њихово рангирање у резултатима претраге. Дотадашња техника претраживача темељила се само на сабирању кључних речи.

„Гугл“ је основан 27. септембра 1998. године и покренут у гаражи изнајмљеној у Менло Парку у северној Калифорнији.

Назив је добио од изведенице речи Googol која означава број десет на стоти (јединица са 100 нула).

Наводно је „Гугл“ неко време био на рачунарским серверима на „Стенфорду“, где је тестирана верзија претраживача.

Легенда која кружи Силицијумском долином каже да су Брин и Пејџ понудили компанију на продају за отприлике милион долара, али да купце нису нашли.

„Гугл“ се касније преселио у своје седиште у Маунтин Вјуу у Калифорнији, где се налази и данас.

Данас пружа низ услуга „без којих се не може“

Данас компанија нуди низ услуга, међу којима Мапе, Џи-мејл, интернет претраживач Хроме и оперативни систем Андроид за мобилне уређаје који је бесплатан за произвођаче паметних телефона или таблета.

Такође производи и паметне телефоне „пиксел“ и има друштвену мрежу „Гугл плус“ која је конкуренција Фејсбуку.

„Гугл“ је 2006. купио „Јутјуб“ за тада астрономских 1,65 милијарди долара, али се то показало мудрим потезом будући да се забава преселила на интернет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара