„Бела рода“ носи батерије Међународној космичкој станици

Јапанска беспилотна свемирска капсула послата је ка Међународној космичкој станици, а у њој се налазе храна, опрема за експерименте и батерије.

„Бела рода“ носи батерије Међународној космичкој станици „Бела рода“ носи батерије Међународној космичкој станици

Капсула под називом „Кунотори“ (бела рода), тешка 5.500 килограма, лансирана је рано јутрос у 2.52 из свемирског центра Танегашима на југу Јапана, а до свемирске станице ће путовати четири дана, преноси АП.

У капсули дугој девет метара налазе се полице са опремом за експерименте и експериментална капсула за покушај представљања нове технологије којом би се узорци из Космичке станице слали назад на Земљу.

Агенција наводи да је лансирање ове капсуле било одложено за отприлике две недеље због лоших временских услова и механичких проблема.

То кашњење довело је до одлагања шетње астронаута који имају задатак да испоруче шест литијум-јонских батерија док не дође нова екипа следећег месеца.

Астронаути ће заменити старе никл-водоник батерије за електричну енергију станице, што ће омогућити да она настави са операцијама.

Када се капсула испразни, биће напуњена смећем и послата ка Земљи. Очекује се да при уласку у атмосферу буде уништена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара