Ухапшени творци турске криптовалуте туркојн

Творци туркојна ухапшени су 2. јула у оквиру истраге турског тржишта криптовалута. Саду Каја и његов пословни партнер у истанбулском предузећу Hipper, Мухамед Сатироглу су задржани у притвору, док су три особе пуштене условно.

Ухапшени творци турске криптовалуте туркојн Ухапшени творци турске криптовалуте туркојн

Туркојн је представљен као турска национална алтернатива дигиталној валути и представило је управо предузеће "Hipper" које су прошле године основали Каја у Сатироглу, јавља Хуријет дејли њуз.

Међутим, касније, када су власници предузећа нестали са милионима долара, испоставило се да је туркојн у ствари био параван за још једну Понцијеву превару.

Фирма "Hipper" доспела је у жижу јавности након гала вечери посвећеној представљању нове криптовалуте којој су присуствовале бројне турске познате личности. 

Док су за туркојн тврдили да је „национална криптовалута“, фирма је привукла пажњу поклањајући луксузне аутомобиле првим купцима туркојна у октобру 2017. године.

Сваки нови учесник доносио је добит ономе ко га је „прикључио“. Као и у свим преварама попут Понцијеве и у овом случају све се распрсло попут балона од сапунице када је зарада стала а сумња у одрживост валуте била на врхунцу. То се десило пре две недеље.

Фирма је престала да исплаћује добит почетком јуна, због чега су многи чланови звали центар у Истанбулу али без успеха – нико се није јављао.

Каја и Сатироглу привођени су и у јуну. Каја је оптужен да је побегао са 100 милиона турских лира (око 18,33 милиона евра) које је узео од 10.000 људи. Сатироглу се брани тврдећи да није бежао. Обећао је да ће сав новац вратити уколико му надлежни укину блокаду банковних рачуна.   

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара