Робот „Инсајт“ кренуо пут Марса са именима 2.835 Срба!

Из ваздухопловне базе „Ванденберг“ у Калифорнији данас је уз помоћ ракете „атлас 5“ лансиран истраживачки робот „Инсајт“ на Марс, који би требало да утврди од чега се састоји Црвена планета и у којој мери је њен састав сличан Земљи.

Ово је прва интерпланетарна мисија која је кренула (у 4.05 часова по локалном времену) са америчке Западне обале, а ракета „aтлас 5“ ће 485 милиона километара прећи за нешто више од пола године.

У летелици „Инсајт“ (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport),  налази се и чип са 2.429.807 имена људи са Земље, међу којима је и 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем Насиног сајта.

На сајту америчке агенције за истраживање свемира пише да је након предатих скоро 2,5 милиона „бординг пасова“, регистрација окончана.

Иначе, „Инсајт“ је део Насиног програма чија је мисија слетање и кретање робота, произведеног у фабрици „Локид Мартин“, по површини Месеца или Марса. Сврха је истраживање и откривање процеса који су обликовали планете Сунчевог система пре више од 4,5 милијарде година.

Наводи се да ће коришћењем софистицираних инструмената „Инсајт“ успети да одговори на питања настанка планета сличних Земљи. Робот, који би требало да проведе две године на Марсу, поседује два инструмента који ће мерити „пулс“ Марса, као и активности планете.

Има и опрему која ће му омогућити да узима узорке тла са дубине од пет метара, а очекује се и да би могло да се дође до кључних сазнања о бројним земљотресима на тој планети, јер ће први пут бити постављен сеизмометар.

Босански портал Кликс наводи да се у чипу послатом у летелици, уз имена из Србије, налази и чип са 1.278 имена из БиХ, 3.505 из Хрватске и 128 из Црне Горе.

Највише имена, око 600.000, има из САД, на другом месту је Кина са 260.000 имена, а потом следе Индија, Велика Британија, Турска, Италија, Немачка и Русија.

Наводи се да је реч је о резултату кампање која је трајала годинама уназад, а све што је требало да се уради јесте да се на Насин мејл пошаљу основни подаци како би се забележило име особе која жели да буде део мисије.

„Инсајт“ је прва истраживачки робот који ће слетети на Марс након „Кјуриоситија“ који се тамо налази већ седам година.

Уколико све протекне према предвиђањима, „Инсајт“ би падобраном требало да се спусти на равни екваторијални део Марса, где не би требало да буде стена које би могле да онемогуће идеално приземљење на три ноге.

Спуштање је планирано за 26. новембар, пренео је АП.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара