Кинези смислили генијалну идеју да спрече пешаке да прелазе на црвено

Локалне власти града Даје у кинеској провинцији Хубеј смислиле су нов начин како да одврате пешаке од преласка улице на црвено светло – уколико не сачекају зеленог чикицу на семафору, биће попрскани водом.

Полицијски званичници одобрили су инсталирање пет јарко жутих стубова на сваком пешаком острву једне од најпрометнијих раскрсница.

Стубови долазе опремљени са неколико метода намењених да одврате пешаке од преласка улице на црвено светло.

Чајна дејли преноси да су стубови опремљени звучним системом који информише пешаке када је у реду да пређу улицу речима: „Светло је сада зелено. Молимо пређите улицу брзо и пазите на своју безбедност“.

Друга порука говори пешацима да не крећу да прелазе прерано: „Молимо вас да не прелазите. Бићете попрскани водом.“

За оне који се оглуше о упозорење, претња ће бити испуњена, пошто сензори за кретање региструју особу која прелази улицу пре промене светла на зелено и прска их водом.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се