„Разливалиште“, како да покренете сопствени посао

Ако имате између 15 и 30 година и идеју за покретање друштвеног бизниса, до краја маја можете да се пријавите на конкурс за програм „Разливалишта“. Шта је „Разливалиште“, шта можете да научите и како да зарадите?

Они који гаје биљке на терасу не излазе без кантице за заливање. Они који гаје биљке у паметној баштици то чине у стану и уместо кантице заливају телефоном.

Преко апликације можете да контролишете све услове, између осталог и количину светлости.

„Током целе године овај геџет вас обавештава када треба да им упалите, угасите светло и када треба да им допуните воду у резервоар. Оквирно, много ефикаснији систем од традиционалних саксија, да тако кажем, пошто воду доливате свега три до четири недеље а било где да сте, можете да одете на одмор само једним кликом решите проблем“, објашњава Ања Чарапић из „Урбига“.

Идеја је да биљке који сами узгајате поједете и замените новим саксијама, односно кертриџима. Осмислио ју је тим четворо младих људи – еколога, инжењера, дизајнера софтвера и хардвера. Тестирали су је на стартап коференцији „Слаш“ у Финској.

„Пробали смо ту идеју да тестирамо у Србији, ушли смо у 'Social Impact Award', који нам је доста помогао да од те саме идеје, која сама по себи не значи ништа, да је реализујемо у неке почетне МВП односно прототипове и да изађемо из наше канцеларије и собе где смо развијали ту идеју и конкретно попричамо са потрошачима о њиховим проблемима“, указује Ема Степановић, координаторка пројекта "Social Impact Award".

Они су један од четири победничка тима програма "Social Impact Awart", који се одржава истовремено у 26 земља Европе, Азије и Африке.

„Ми узимамо десет финалиста, након тог 27. маја они улазе у летњи инкубациони период где им пружамо менторску и експертску подршку да тестирају и развијају своје бизнис идеје, за своја предузећа и потом жири бира троје победника, док се кроз гласање заједнице бира још један четврти победнички тим и они добијају финансијску подршку од 1.500 евра и пут у Грузију“, додаје Степановићева.

Да бисте били део програма важно је да нисте старији од тридесет, али и да је ваша бизнис идеја доста млађа од вас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се